Хората са като музикалните инструменти - някои имат души на роял, а други - чувствителността на струна на китара. На пръв поглед изглеждат еднакво, но имат различни способности и изискват различна настройка.

Същото е и с алкохолните напитки - виното е роялът, а другите са оркестърът. Виното е богато, многопластово, с редица октави, които звучат различно в дома на родителите ни по Коледа или под юнското морско небе.

Хубавото вино обаче винаги звучи красиво: независимо от повода и локацията, на която го консумираме, то изисква култура на пиене.

Като казваме „култура“, не си представяйте задължително чаши от полски кристал, ръчно бродирана покривка и стъклен полилей. Тайната е в отношението. И във виното, разбира се.

И въпреки че у нас културата на винопиене е на ниво, а българските вина са отличници на световната сцена, потребителите на „напитката на боговете“ все още има какво да научат, без, разбира се, да стават сомелиери: една изкусителна, но безкрайно сложна професия.

Да започнем с най-простото - разликата между едносортово вино и купаж? Купажирането е значим етап от винопроизводството. То представлява процес на смесване на два или повече сорта грозде от един и същ цвят за постигане на определени качества на напитката.

Купажирането се прави както за получаване на купажни вина и подобряване на техния вкус, цвят, трайност и аромат, така и за съхраняването на неговата специфика: уеднаквяване качеството на вината от различни реколти, съответствие с определени показатели и получаване на традиционни за определен регион вина, които задължително сa от различни сортове грозде.

От другата страна стои едносортовото вино. Неговата философия е бутилирана в идеята, че чрез намаляването на променливите, които сортът внася във виното, появилите се нюанси във вкуса и аромата са резултат от различията в гроздето, а не от избора на енолога.

И стигаме там, откъдето започнахме: различията. Вероятно ще се запитате: „Добре. Но кое вино е по-хубаво?“. А кой плод е по-хубав, малината или къпината? Кой актьор е по-добър? Леонардо ди Каприо или Брад Пит? Кое куче е по-красиво? Немската овчарка или дакелът?

Когато качеството на виното е високо, а вкусът и ароматът са своеобразни машини на времето, няма значение дали виното е купаж или едносортово.

Важното е да пробвате и двата вида и да прецените кой е вашият. Или кой стои по-добре на събитието, на което го консумирате. И не се заблуждавайте: събитие не е само сватбата на най-добрия ви приятел. Филмовият маратон през студените есенни уикенди е не по-малко вълнуващо събитие, особено в Covid времената.

Едно обаче е сигурно: добре е да се доверите на утвърден бранд, който няма да ви подведе. Доверете се на рояла в оркестъра от винени марки: Tcherga. Tcherga е дело на "Домейн Менада": една от най-старите винарски изби, кръстена на прочутите в старогръцката митология менади – жените от кортежа на бога на виното Дионис.

Да направиш бранд в тази индустрия е много сложна задача - обикновено хората се привързват към сортове вино, а не към техните етикети. Tcherga обаче успяха да направят много вълнуващ и разпознаваем етикет, който през годините стана и символ на българското винопроизводство.

Сега, освен между купажните вина на Tcherga, включващи три сорта грозде в експлозия от три великолепни вкуса, потребителите могат да избират и едносортовото вино Tcherga Fragment, което ви изпълва с вдъхновяващ монолитен вкус.

Ще ги различите по етикетите, които са на малко по-широки цветни райета в сравнение с купажните вина.

Ако искате да потренирате своите познания, можете да го направите на сайта на Tcherga.

Преди това обаче сме ви подготвили лека образователна част.

Червеното вино Tcherga Fragment е сорт Сира.

Сирата носи богат и въздействащ аромат на диви горски плодове, сладка ванилия и подправки с леко кадифена структура и дълъг послевкус. Много хора развалят виното, като го поднасят топло или прекалено студено, когато говорим за бяло вино.

Правилната температура за червеното вино е между 18 и 20 градуса, което със сигурност не е стайна температура, както масово се греши.

Преди да сервирате червеното вино, сложете бутилката за 10-ина минути в хладилника.

Бялото едносортово вино на Tcherga Fragment е сорт Совиньон Блан от 2020 година.

То има нежен златист цвят с блясък. При отпиване усещате нотки на трева, коприва и цитрусови плодове. Тази напитка има балансирано тяло, копринено, фино и нежно, със свеж финал и приятен спомен. Сервира се между 10 и 12 градуса, което означава, че ако го съхранявате в обикновен хладилник, трябва да го извадите преди консумиране за 10-ина минути - точно обратното на червеното вино.

И третият вид Tcherga Fragment е розето. То има прозрачен цвят с кайсиево-розови нюанси и е сорт Малбек, реколта 2020 година. Ароматът е фин и свеж, с акценти на дива ягода и люляк. Вкусът е игрив и минерален, с нотки на праскова и с приятен и мек плодов финал. Сервира се студено - температура от 8 до 12 градуса.

В избора между Tcherga и Tcherga Fragment няма грешен отговор. Но пътят към съвършенството минава през познаването на различията и изборът на онова, което най-много ни подхожда и харесва.

И докато не можем да постигнем съвършенство в живота, защо да не постигнем съвършенство в избора на вино, което да превърне предстоящите зимни вечери в запомнящи се преживявания? Независимо дали в хола ни има роял или в коша за играчки на детето се мъдри стара хармоника. Защото, помните, нали?

Тайната е в отношението. И във виното, разбира се.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023