Хората са като музикалните инструменти - някои имат души на роял, а други - чувствителността на струна на китара. На пръв поглед изглеждат еднакво, но имат различни способности и изискват различна настройка.
Същото е и с алкохолните напитки - виното е роялът, а другите са оркестърът. Виното е богато, многопластово, с редица октави, които звучат различно в дома на родителите ни по Коледа или под юнското морско небе.
Хубавото вино обаче винаги звучи красиво: независимо от повода и локацията, на която го консумираме, то изисква култура на пиене.
Като казваме „култура“, не си представяйте задължително чаши от полски кристал, ръчно бродирана покривка и стъклен полилей. Тайната е в отношението. И във виното, разбира се.
И въпреки че у нас културата на винопиене е на ниво, а българските вина са отличници на световната сцена, потребителите на „напитката на боговете“ все още има какво да научат, без, разбира се, да стават сомелиери: една изкусителна, но безкрайно сложна професия.
Да започнем с най-простото - разликата между едносортово вино и купаж? Купажирането е значим етап от винопроизводството. То представлява процес на смесване на два или повече сорта грозде от един и същ цвят за постигане на определени качества на напитката.
Купажирането се прави както за получаване на купажни вина и подобряване на техния вкус, цвят, трайност и аромат, така и за съхраняването на неговата специфика: уеднаквяване качеството на вината от различни реколти, съответствие с определени показатели и получаване на традиционни за определен регион вина, които задължително сa от различни сортове грозде.
От другата страна стои едносортовото вино. Неговата философия е бутилирана в идеята, че чрез намаляването на променливите, които сортът внася във виното, появилите се нюанси във вкуса и аромата са резултат от различията в гроздето, а не от избора на енолога.
И стигаме там, откъдето започнахме: различията. Вероятно ще се запитате: „Добре. Но кое вино е по-хубаво?“. А кой плод е по-хубав, малината или къпината? Кой актьор е по-добър? Леонардо ди Каприо или Брад Пит? Кое куче е по-красиво? Немската овчарка или дакелът?
Когато качеството на виното е високо, а вкусът и ароматът са своеобразни машини на времето, няма значение дали виното е купаж или едносортово.
Важното е да пробвате и двата вида и да прецените кой е вашият. Или кой стои по-добре на събитието, на което го консумирате. И не се заблуждавайте: събитие не е само сватбата на най-добрия ви приятел. Филмовият маратон през студените есенни уикенди е не по-малко вълнуващо събитие, особено в Covid времената.
Едно обаче е сигурно: добре е да се доверите на утвърден бранд, който няма да ви подведе. Доверете се на рояла в оркестъра от винени марки: Tcherga. Tcherga е дело на "Домейн Менада": една от най-старите винарски изби, кръстена на прочутите в старогръцката митология менади – жените от кортежа на бога на виното Дионис.
Да направиш бранд в тази индустрия е много сложна задача - обикновено хората се привързват към сортове вино, а не към техните етикети. Tcherga обаче успяха да направят много вълнуващ и разпознаваем етикет, който през годините стана и символ на българското винопроизводство.
Сега, освен между купажните вина на Tcherga, включващи три сорта грозде в експлозия от три великолепни вкуса, потребителите могат да избират и едносортовото вино Tcherga Fragment, което ви изпълва с вдъхновяващ монолитен вкус.
Ще ги различите по етикетите, които са на малко по-широки цветни райета в сравнение с купажните вина.
Ако искате да потренирате своите познания, можете да го направите на сайта на Tcherga.
Преди това обаче сме ви подготвили лека образователна част.
Червеното вино Tcherga Fragment е сорт Сира.
Сирата носи богат и въздействащ аромат на диви горски плодове, сладка ванилия и подправки с леко кадифена структура и дълъг послевкус. Много хора развалят виното, като го поднасят топло или прекалено студено, когато говорим за бяло вино.
Правилната температура за червеното вино е между 18 и 20 градуса, което със сигурност не е стайна температура, както масово се греши.
Преди да сервирате червеното вино, сложете бутилката за 10-ина минути в хладилника.
Бялото едносортово вино на Tcherga Fragment е сорт Совиньон Блан от 2020 година.
То има нежен златист цвят с блясък. При отпиване усещате нотки на трева, коприва и цитрусови плодове. Тази напитка има балансирано тяло, копринено, фино и нежно, със свеж финал и приятен спомен. Сервира се между 10 и 12 градуса, което означава, че ако го съхранявате в обикновен хладилник, трябва да го извадите преди консумиране за 10-ина минути - точно обратното на червеното вино.
И третият вид Tcherga Fragment е розето. То има прозрачен цвят с кайсиево-розови нюанси и е сорт Малбек, реколта 2020 година. Ароматът е фин и свеж, с акценти на дива ягода и люляк. Вкусът е игрив и минерален, с нотки на праскова и с приятен и мек плодов финал. Сервира се студено - температура от 8 до 12 градуса.
В избора между Tcherga и Tcherga Fragment няма грешен отговор. Но пътят към съвършенството минава през познаването на различията и изборът на онова, което най-много ни подхожда и харесва.
И докато не можем да постигнем съвършенство в живота, защо да не постигнем съвършенство в избора на вино, което да превърне предстоящите зимни вечери в запомнящи се преживявания? Независимо дали в хола ни има роял или в коша за играчки на детето се мъдри стара хармоника. Защото, помните, нали?
Тайната е в отношението. И във виното, разбира се.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: