Как се променят правилата за годишните технически прегледи на автомобилите Снимка: © Getty Images

Автомобилите, които се провалят на годишен технически преглед (ГТП), защото отделят вредни газове над допустимите норми, няма да бъдат спирани от движение, както досега. Това предвижда проект за промени в наредбата за ГТП, който е качен за обществено обсъждане от Министерствотото на транспорта.

"Неизправностите, свързани с емисиите в отработените газове, не засягат пряко пътната безопасност и в тази връзка недопускането за движение по пътищата (...) създава сериозни затруднения и финансова тежест за водачите и собствениците на такива моторни превозни средства, тъй като те нямат възможност свободно да придвижат моторните превозни средства до мястото за отстраняване на констатираните неизправности, а следва да използват специализирани превозни средства", пише в мотивите към проекта.

Затова занапред собствениците на автомобили, които надвишават показателите за допустимите екологични норми, ще имат 30 дни, за да отстранят проблемите и да се явят на повторен технически преглед, като през това време те ще могат да се движат по пътищата. Срокът за отстраняване на леки неизправности в момента е 14 дни, но проектът предвижда той да се увеличи на 30 дни.

И занапред автомобилите, при които са установени сериозни неизправности като проблеми със спирачния път, ще се спират от движение.

От края на юли пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП) подават автоматично данните от проверката на превозните средства към информационната система на "Автомобилната администрация".

Целта е да се осигури по-качествен контрол върху проверките дали един автомобил отговаря на нормите. И макар допустимите стойности за емисиите да не са променяни от 2012 г. , темата стана повод за спекулации, че заради стария автопарк в страната колите масово ще се "провалят" в теста за отработени газове.

Справка на Министерството на транспорта за първата седмица, откакто работи автоматичната система (22-31 юли), показва, че:

  • 95 867 автомобила са преминали успешно ГТП (т.е. 98.4%);
  • 153 са спрени от движение;
  • 1397 автомобила са получили предписания в рамките на 14 дни да отстранят леки проблеми, установени на техническия преглед;

Собствениците, чиито автомобили са били спрени от движение, също могат да бъдат автоматично регистрирани отново. Това се случва, когато техническите неизправности бъдат отстранени и колата покрие изискванията при повторен технически преглед. В този случай се заплаща пълна такса за втория преглед.

За сравнение - преди въвеждането на автоматичната система, за периода от 8 до 17 юли:

  • 105 922 автомобила са преминали успешно ГТП - 99.8% от всички;
  • 22 превозни средства са спрени от движение;
  • 150 получили предписание да отстранят проблемите в рамките на 14 дни, или почти 10 пъти по-малко от периода, в който данните вече не може да се манипулират;



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024