Снимка: © Getty Images

Конгресът на САЩ беше заложник на група от разбунтували се привърженици на Доналд Тръмп в продължение на 4 часа.

Центърът на законодателната власт на Америка, който се смята за една от най-строго пазените институции в страната, се оказа напълно безпомощен пред наплива от хора, носещи знамена и маски. 

Това е катастрофален провал в подготовката на службите за сигурност, пише "Ройтерс", като цитира оценката на експерти и длъжностни лица от тази сфера. 

Специални събития, като церемонията по полагане на клетва от новоизбрания президент например, обикновено се подготвят предварително и имат детайлно разписани планове за охрана от няколко различни агенции. Общото заседание на Камарата на представителите и Сената обаче е проведено без такава подготовка. 

Липсата на план за действие при извънредни обстоятелства е озадачаваща, като се има предвид, че привържениците на Тръмп се мобилизираха за протест във Вашингтон от няколко седмици, подгрявани от самия президент и твърденията му за "откраднатите избори". 

Първоначално охраната на сградата е оставена почти изцяло на специализираната полицейска служба към Капитолия - екип от около 2000 офицери, подчинени на Конгреса, които имат отговорност да охраняват обществения ред около прилежащите сгради. 

По неясни причини - другите подразделения на федералните служби за сигурност не се намесиха в потушаването на бунта няколко часа след като се видя, че множеството от протестиращи надвишава числеността на полицаите. Капитолийският хълм се намира недалеч от мястото, където Тръмп организира митинг малко по-рано и призова привържениците си да тръгнат към Конгреса на "шествие за спасението на Америка". 

Капитолийската полиция не е поискала допълнително предварително подкрепление от други служби като Департамента по вътрешна сигурност, твърди висш служител пред "Ройтерс". Националната гвардия е мобилизирана едва един час след първите свидетелства за преминаването на металните преграждения от страна на протестиращите. Тези служби бяха активни участници в потушаването на мащабните протести през лятото на 2020 г., организирани от движението Black Lives Matter - включително във Вашингтон. 

Една от причините за безсилието на Капитолийската полиция е свързана с това, че комплексът е огромен и има множество възможни точки за пробив - врати, прозорци.

Веднъж щом протестиращите са успели да стигнат до стълбищата на Конгреса, отблъскването им е станало невъзможно от служебната охрана. 

Кадрите от вътрешността на сградата показваха как маскирани мъже вандализират кабинета на Нанси Пелоси (лидер на Демократите в Камарата на представителите), провесват се от балкона на заседателната зала, седят на стола на председателстващия заседанието на Сената и т.н. В някои случаи един униформен полицай се изправя срещу голяма група от щурмоваци и не успява да ги усмири дори когато посяга към огнестрелното си оръжие. В коридорите пред заседателната зала се стигна до произвеждането на изстрел, при който загина 44-годишна жена. 

Използвани са лютив спрей и сълзотворен газ за отблъскването на групите, а няколко от входовете на заседателната зала бяха блокирани с мебели и въоръжена охрана, но това не попречи на бунтовниците да нахлуят вътре. 

Агенцията цитира източник от Демократическата партия, според който няколко конгресмени са се притеснявали от избухване на насилие по време на заседанието на 6 януари и още преди седмици са поискали справка от службите за това какви допълнителни мерки ще бъдат предприети за защита. Никоя от тях не е предоставила сериозни данни за подготвяни размирици или планове за контрареакция. 

Планирането на охраната при очаквани големи протести може да отнеме седмици и дори месеци, като в тази дейност се въвличат местната полиция, Сикрет сървис, ФБР и други служби.

Не е ясно защо Капитолийската полиция, която е водещият отговорник по безопасността на комплекса, е била толкова слабо подготвена. 

Само няколко часа преди размириците Доналд Тръмп енергизира множеството с реч, в която обяви, че "Държавата ни повече няма да търпи. Трябва да покажете сила, трябва да бъдете силни". 

Според "Ройтерс" подготовката за агресия по време на протеста е била обсъждана публично в крайно-дясната платформа Parler, в която дори се е говорело за тайно внасяне на оръжия във Вашингтон. Лидерът на екстремистката групировка Proud Boys Енрике Тарио беше арестуван в понеделник, два дни преди бунтовете. 


Прочетете още: 

Съветници на Тръмп напускат Белия дом в знак на протест

Светът реагира след бунта в САЩ: "Тръмп опозори демокрацията, но той не е Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота