Япония успява да овладее пандемията Covid-19 отчасти заради своята култура – японците са свикнали да не се прегръщат толкова често и затова им е било по-лесно да спазват социална дистанция спрямо гражданите на други страни. Това смята д-р Казуаки Джиндай от министерството на здравеопазването в азиатската държава, който даде интервю за „120 минути“ по bTV.

Страната е с население от 126 милиона души, като заразените от началото на пандемията са 180 хиляди, а жертвите – близо 2500.

„Мисля, че определено културата на японците има значение върху някои аспекти за овладяването на заразата. Не се прегръщаме и целуваме непрекъснато, когато правим срещи между колеги, приятели. Да, това е спекулация, не може да докажем по научен път, че спира разпространението на заразата и че в такива култури е възможно да се овладее по-лесно пандемията. Но дистанцията между хората определено има значение в нашия случай“, каза здравният експерт.

Той завършва медицина в Университета Каназава, след което специализира в Орегон и Киото. Работил е като епидемиолог към СЗО със специални мисии из цяла Африка.

„На езика на епидемиолозите - в хода на пандемията приложихме подход, който акцентира върху огнищата на зараза. Търсихме и намирахме вериги от инфектирани. Тази болест невинаги се характеризира със симптоми. Ако тестваме всички жители на света, това няма да доведе до толкова голям ефект, колкото до ограничаване клъстерите на заразата“, каза д-р Джиндай.

37 млн. души живеят само в Токио. Броят на тестовете в Япония обаче е сред най-ниските в света. Причината – според експерта – е, че в началото не е имала капацитета за по-широко тестване.

„В началото тествахме стратегически, с PCR. Вземахме само проби от хора със симптоматика. Вторият метод беше да идентифицираме огнищата на заразата и всички контактни лица. Затова първоначално броят на тестовете беше нисък. Сега общините имат центрове за тестване и увеличаваме броя им. Сега имаме повече възможности за лабораторни изследвания и можем да тестваме хората от домовете за социални грижи. Насърчаваме тестването на повече хора, на възрастните, на персонала в домовете за социални грижи“, обяви експертът от здравното министерство на Япония.

Той сподели, че в страната от дълго време има традиция да се носи маска, когато човек не се чувства добре. Попитан дали това идва от опита с „испанския грип“ от първите години на миналия век, Джиндай каза, че не е сигурен, но ако се погледнат брошури и постери оттогава, ще се види, че всички хора носят маски.

„Много хора тук носят маски, за да се предпазят от инфекции, за нас е обичайна практика. За разлика от други държави, за нас това е нещо традиционно. Ако се качите в градския транспорт в Токио без маска, ще ви питат къде е“, каза експертът.

В последните дни Япония претърпява пик на новите случаи на коронавируса. Но политиката на страната да не въвежда пълен локдаун е ефективна според Джин Дай.

„Информацията, която имахме в началото е, че инфекцията се разпространява най-лесно в затворени пространства. Счетохме, че за японците ще е лесно да спазват дистанция“.

Ефективен ли е пълният локдаун? „Разбира се, но зависи от мястото“, каза експертът. „В Китай затвориха Ухан и елиминираха инфекцията. Но не можем да спрем живота, той трябва да продължи. Япония не наложи локдаун, помолихме населението да стои у дома, но не поставихме законови санкции за тези, които не спазват препоръките“.

Лекарят сподели, че ще се ваксинира и добави: „Преди година изобщо не си представяхме, че подобни неща могат да се случат. Този вирус не е толкова смъртоносен като MERS или ебола, но е потаен. Труден е за овладяване. Ако се зададе нова пандемия, ние сме уязвими. Covid-19 нанесе травма, силен негативен ефект върху всяко общество. Ако ваксините са успешни, всичко ще свърши скоро. Трябва да говорим един с друг за прилагането на стратегии при следваща пандемия – не само на национално ниво, а на международно“.


Прочетете още:

Япония ще бори ниската раждаемост с изкуствен интелект за милиони долари

Nike си вкара "автогол": Защо новата им реклама обиди японците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни