Какво ще се случи с третия мандат след провала на преговорите с ИТН Снимка: © Булевард България

Не е "дали", а "кога". Това е въпросът за новите парламентарни избори - четвърти поред от април 2021 г. насам.

Слави Трифонов (предсказуемо) прекрати участието на ИТН в преговорите със скандал, с което умножи по нула шансовете за съставяне на ново управляващо мнозинство в 47 Народно събрание.

Поредният показен обрат в позицията на ИТН се случи само няколко часа след като Корнелия Нинова уверяваше медиите, че има принципно съгласие на четирите преговарящи партии по програмата, а мандатът няма да бъде върнат преди 15 август, за да може да се избере нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Анонсът ѝ за датата 15 август (предполагащ и съкращаване на депутатската лятна ваканция) сложи началото на лавина от събития, които поставят под съмнение дали изобщо парламентът може да "оцелее" дотогава.

Изтеглянето на ИТН от преговорите беше последвано от спешна пресконференция на ГЕРБ, на която партията поиска от президента Румен Радев да си "върне" мандата от Корнелия Нинова още в понеделник (26 юли).

Същата позиция дойде и от страна на Мустафа Карадайъ в петък вечер: "Призоваваме Корнелия Нинова да запази и малкото й останало достойнство - своето и на БСП, и да върне мандата веднага. Апелираме президентът Румен Радев да насрочи още в понеделник датата на предсрочните избори".

Отговорът на Корнелия Нинова - няма да стане.

"Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, "с кръв". Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва. Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”, пише тя във Facebook-профила си.

Колкото до конституцията - текстът е написан достатъчно обтекаемо, за да позволи пълна свобода на третия мандатоносител. Теоретично Нинова не е длъжна да предложи проектокабинет незабавно.

Спорният въпрос не е юридически, а политически - докога БСП ще може да трупа активи от ролята си на водеща преговорна сила, преди задържането на мандата да стане неприемливо дори за собствените ѝ симпатизанти.

Тук най-важна е намесата на Румен Радев.

В събота той обяви лаконично, че "БСП следва да изпълни мандата в съответствие с конституцията и тълкувателното решение на КС".

КС има тълкувателно решение от 1992 г., в което се очертават рамките на третия мандат.

Според това решение - президентът трябва да го връчи не по-късно от 7 дни след връщането на втория мандат и то на парламентарна група, а не на посочен кандидат.

Това, което не е ясно, е в какъв срок парламентарната група - мандатоносител е длъжна да предложи кандидат за министър-председател.

Веднъж номиниран, кандидат-премиерът вече също е обвързан със 7-дневен срок да предложи на президента състав на Министерски съвет (с което изпълнява успешно мандата).

Този състав може да се променя между представянето му в президентството и евентуалното внасяне за гласуване в Народното събрание (така се случи при проектокабинета на Пламен Николов от ИТН).

Синхронизираното нетърпение на опозицията да торпилира 47 Народно събрание си намери повод в Слави Трифонов, но всъщност е провокирано от друга тактическа задача - да се спре намерението на ПП, БСП и ДБ да попълнят ръководните постове в Комисията за енергийно и водно регулиране (след отстраняването на Станислав Тодоров от КС) и в Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), преди 47 НС да се разпусне.

До петък на обяд Корнелия Нинова твърдеше, че изборът на Бойко Рашков в КПКОНПИ "ще мине в много голяма степен" и настояваше да се задейства и процедурата за ръководител на КЕВР заради опасността от пълна парализа на енергийния регулатор преди зимата.

Планът на четирите партии беше наследникът на Станислав Тодоров да бъде избран на 12 август (петък) - с или без съгласие за ново правителство.

Оптимизмът на Нинова очевидно е бил преувеличен. Още преди обръщението на Слави Трифонов, ИТН вече беше върнала програмата на БСП, ПП и ДБ със серия от забележки и беше задраскала шансовете за избор на Бойко Рашков като общ кандидат на мнозинството.

Част от ИТН знаково гласуваше в подкрепа на почти всяко предложение на ГЕРБ и ДПС, което поставяше ad hoc бариери дори за номинацията на Рашков в КПКОНПИ - още един сигнал, че стабилността на мнозинството е илюзия.

В прословутия запис от зала "Запад" Христо Иванов също описва картина на обречени преговори заради липсата на решение по най-чувствителния въпрос - ще излъчат ли партиите (особено ИТН) свои министри (особено от типа на Гроздан Караджов), и защо Корнелия Нинова избягва да го постави на масата.

Срокът, в който БСП ще задържи мандата, е важен не само заради КЕВР и КПКОНПИ, а и заради въпроса кога Румен Радев ще може да насрочи нови избори.

Конституцията изисква 60-дневен срок за подготовката им. Ако Нинова върне мандата в понеделник (26 юли), първата възможна дата за изборите ще е 2 октомври - т.е. 75% от предизборната кампания ще изтече между 2 август и 15 септември, докато мнозинството от избирателите са в отпуск, или подготвят децата си за новата учебна година, с други думи, тотално игнорират политиката.

Ако мандатът остане при БСП до 12-15 август, най-ранната дата за избори ще е 16 октомври, или поне един месец от кампанията ще е в активния сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024