Калин Стоянов смята, че МВР си е свършило добре работата и няма да подава оставка Снимка: © ScreenShot

Вътрешният министър смята, че погромът на протеста срещу БФС е само повод за искането на оставката му.

По думите му е бил оказван натиск, на който е устоял като вътрешен министър и затова сега се иска освобождаването му.

По Nova Калин Стоянов обясни, че няма намерение да подава оставка, а според него, МВР като цяло се е справило със ситуацията, но има „индивидуални случаи, в които полицаи са превишили правата си“.

„Оставам на поста, защото аз считам, че аз и хората с които работя, ние се справихме и не допуснахме да има човешки жертви,“ заяви Калин Стоянов.

„За мен няма такова значение къде съм бил, щом съм бил в непрекъснат контакт с колегите на терен,“ обясни още вътрешният министър за когото стана ясно, че е бил на кино по време на протеста.

Той се сравни с районен кмет и обясни, че Трайчо Трайков, който е кмет на район "Средец", се е намирал през няколко седалки от него.

В четвъртък, когато София беше в пламъци по време на протеста срещу БФС, вътрешният министър отиде на откриването на "Киномания" на премиерата на филма "Уроците на Блага".

Според него той представлява политическото ръководство на МВР и няма задължение да бъде на терен.

Калин Стоянов смята, че МВР като цяло се е справило. Затова и той е казал на премиера Денков, че „Нищо особено не се е случило“.

Впоследствие обаче видял клипчетата с превишаване на правата на полицейски служители и полицейско насилие.

„Аз се обявявам категорично срещу подобно поведение“, заяви Стоянов. Той обясни, че до момента са установени 5-ма служители на МВР които признават че евентуално са превишили правата си.

Главна дирекция "Национална полиция" и инспекторатът към МВР правят пълна проверка. „Ако установят, че е извършено престъпление от страна на полицейските служители, ще бъде сезирана и прокуратурата всеки, който е превишил своите правомощия ще понесе отговорност, включително наказателна,“ заяви Стоянов.

Той определи уволнението на неговия заместник като прибързано действие. По думите му Стоян Темелакиев също представлява политическото ръководство на МВР и не е имал задължение да бъде на терен.

Калин Стоянов обясни, че досега премиерът Денков не е искал оставката му в разговорите по телефона. Предстои да се срещне с него и с вицепремиера Мария Габриел следващата седмица.

Оставката му била искана единствено от човека „който два дни ми се моли да стана министър на вътрешните работи“, каза Стоянов и обясни, че той бил номиниран от Кирил Петков.

Вътрешният министър смята, че погромът на протеста срещу БФС е само формален повод за искането на оставката му. Истинската причина била отказът му да „работи с определени хора в МВР“, какъвто опит за вмешателство имало. Той обаче така и не обясни точно за какво става въпрос.

По-рано през седмицата депутатът от ДПС Делян Пеевски съобщи, че очаква да бъде поискана оставката на вътрешния министър, заради това, че "не се е поддал на натиск преди изборите да работи с ПП-ДБ".

Стоянов препрати въпросите по темата към самия Пеевски.

В отговор на въпроса с какво е толкова ценен за ГЕРБ и ДПС, които вкупом се втурнаха да го защитават, Калин Стоянов обясни, че както те, така и много други хора "вероятно са одобрили действията и адекватната реакция по време на протеста срещу БФС".

Премиерът Денков ще реши за оставката на вътрешния министър, след като види оценката му за полицейския произвол

"Уроците на Блага" - кино или документалистика? Защитата на вътрешния министър от ГЕРБ прерасна в абсурд

Снимки от протеста в София срещу БФС Кой кой е в МВР и защо Калин Стоянов е бил на кино, докато София гори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024