Камелия Нейкова, предложена от "Има такъв народ", е новият председател на ЦИК Снимка: © БНТ

След оттеглената кандидатура на ГЕРБ и след дълги дебати при президента Румен Радев, „Има такъв народ“ предложи бившия говорител на комисията Камелия Нейкова за ръководния пост. ИТН получиха подкрепата на другите формации и председателят на ЦИК ще бъде от тяхната партия.

Дотук се стигна, след като в сряда ГЕРБ предложи за председател Красимир Ципов, но в четвъртък оттегли номинацията след решение на лидера Бойко Борисов. Той заяви, че по този начин другите формации готвят „политически капан“ на партията му.

В петък се проведоха нови консултации с президента, които се превърнаха в остри дебати между ИТН и ГЕРБ. В крайна сметка Виктория Василева от „Има такъв народ“ направи предложение за председател, което всички останали приеха.

„За да докажем, че не бягаме от отговорност, след като години наред сме заявявали провеждане на честни и прозрачни избори, официално правя предложение за Камелия Нейкова за председател на ЦИК“, обяви тя.

В момента Нейкова е сътрудник към правната комисия в Народното събрание. В предишен мандат на ЦИК юристът бе неин говорител от квотата на БСП, а в периода 2008-2009 г. е зам.-министър на отбраната по време на управлението на Сергей Станишев. Тогава ръководител на ведомството е Николай Цонев, в чиято партия "Нова алтернатива" Нейкова участва впоследствие.

От ГЕРБ предложиха настоящия говорител Димитър Димитров за зам.-председател, а останалите членове, които бяха обявени в сряда, остават същите.

Ето ръководството и членовете на ЦИК:

ГЕРБ: Красимир Ципов (първоначално номиниран за председател, но остава само член), Димитър Димитров (зам.-председател), Георги Баханов и Йорданка Ганчева

ИТН: Камелия Нейкова (председател), Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов

БСП: Емил Войнов (зам.-председател), Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева

ДПС: Севинч Солакова (за секретар на ЦИК) и Орхан Чаушев

ДБ: Цветозар Томов (зам.-председател) и Любомир Георгиев

ИСМВ: Росица Матева (зам.-председател).


По-късно през деня предложените членове на комисията трябва да бъдат публично изслушани отново на „Дондуков“ 2.

Според промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“ – ЦИК ще е с намален състав от 15 души, които ще се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите в Народното събрание. Новата комисия ще заработи през следващата седмица, обяви Румен Радев.

Президентът заяви, че ГЕРБ абдикира от отговорността, след като оттегля номинацията на Красимир Ципов, но Десислава Атанасова отвърна, че така партията ще трябва да носи отговорност „за Изборен кодекс, който е противоконституционен“.

Тошко Йорданов от ИТН обвини ГЕРБ, че нарушават протокола и процедурата, след като два дни по-рано всички партии са се подписали под предложението им за председател. „Г-н Борисов показа, че демокрацията не струва и пет пари – първо обяви, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата партия, а сега ни вкарва в лек абсурд“, обяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“. Той предложи на ГЕРБ да издигне за ръководния пост някой от другите си кандидати.

От БСП предложиха Ципов да бъде издигнат още веднъж, а Мустафа Карадайъ от ДПС поиска ЦИК да работи без председател до избирането на ръководител. Тошко Йорданов пожела да разбере дали в закона е записана подобна възможност, но от комисията на президента отговориха ясно, че ЦИК трябва да има ръководител при избирането си.

„Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ обявиха, че ГЕРБ създават хаос и саботират изборния процес, като Мая Манолова посочи, че партията на Борисов „нарушава правилата и целта ѝ е да бойкотира ЦИК“.

Консултациите се превърнаха в дебат, подобен на тези в Народното събрание, като Радев няколко пъти настояваше за по-умерен тон и толерантен разговор.

От ГЕРБ дори предложиха да нямат член в ръководството на ЦИК, но и държавният глава, и лидерите на останалите формации, се възпротивиха. Веднага след това Мая Манолова призова ИТН да издигнат Камелия Нейкова за председател, а след като останалите партии изразиха подкрепа, Тошко Йорданов се съгласи.

„Камелия Нейкова би била добрият избор, зад който да застанат и останалите парламентарни сили. Тя е била говорител на ЦИК, има опит и авторитет“, каза лидерът на ИСМВ, а председателят на парламентарната група на ИТН заяви, че „ще спазят законите“ и ще номинират Нейкова.

„Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано“, каза Нейкова при изслушванията на членовете на ЦИК на „Дондуков“ 2. „В първите дни след указа трябва да започнем с приемане на решения, съобразно сроковете в Изборния кодекс. В първата работна седмица на нас ни предстои усилена работа, но всички знаем, че това винаги се случва на ЦИК“.

„Машинното гласуване е голямо предизвикателство, аз лично съм привърженик, защото улеснява изборния процес. Надявам се членовете на секционните комисии да са улеснени и да има нормална обстановка за изборната администрация. Никога не съм одобрявала по цели нощи хората да не могат да си подадат протоколите. Трябва да прилагаме Изборния кодекс, такъв какъвто е“, каза новият председател на ЦИК.


Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024