Снимка: © Getty Images

Двама служители на македонските митници са отстранени от работните си места, а прекият им ръководител ще бъде санкциониран заради допускането на туристическия автобус на "Беса транс" през границата с България без надлежните документи.

Автобусът катастрофира и изгоря на АМ "Струма" при завръщането си от пътуване до Истанбул и София в посока Скопие, като 45 души загинаха на място, а 7 бяха ранени.

Македонският министър на транспорта Благой Бочварски каза пред bTV, че "Беса транс" е разполагала с лиценз до 2022 г. за туристическа дейност, но конкретният автобус не е бил регистриран в базата данни на ведомството за извършване на вътрешен или международен транспорт. Лицензът на компанията вече е отнет.

Митническата проверка е показала, че автобусът с регистрационни номера СК 0284 БА е минавал няколко пъти през македонските гранични пунктове "Деве Баир", "Блаце", "Кяфасан" и "Делчево" към България, Косово и Албания в периода 15 октомври - 11 ноември. При тези пътувания са записани и данни за номер на лиценз за международен превоз - ще бъде проверявано допълнително дали тези данни са достоверни.

На 18 ноември е установено, че автобусът отново е минал през границата, но този път митническите служители не са записали преминаването му в електронната система. Извършена е заверка само на т.нар. евидентен лист за превоз на пътници - документ, който указва броя на пътниците, периода на пътуването и т.н.

Премиерът Стефан Янев отказа да коментира пред БНТ как е допуснато от българските и турските митнически власти автобусът да мине през границата, ако не е имал всички документи. Янев посочи, че предпочита да не коментира информацията, която му е известна, за да не пречи на следствието.

Той все пак намекна, че е възможно документите, които шофьорът на автобуса е представил на границата, да са били "достатъчни според международните правила", без да дава повече подробности.

Междувременно, от "Беса транс" публикуваха съобщение във Facebook-профила си, в което отричат неофициалните информации, че пожарът на борда на автобуса може да е избухнал заради пренос на евтино контрабандно гориво от Турция.

"Автобусът не е имал багажник за незаконен превоз на бензин или запалими вещества. Всички тези спекулации служат злонамерено на определени страни да се възползват от трагедията, която се е случила. Общият капацитет на автобуса е за 450-500 литра нафта и по никакъв начин не може да служи за резервоар за контрабандни цели", се казва в позицията на фирмата.

Версията за нелегален превоз на туби с гориво се проверява от българската прокуратура. Македонският главен прокурор Любомир Йовески описа като "спекулация на този момент" тази версия.

Той каза още, че е видял туби при огледа на мястото на инцидента, но те не са били изгорели.


Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%