Снимка: © Getty Images

Двама служители на македонските митници са отстранени от работните си места, а прекият им ръководител ще бъде санкциониран заради допускането на туристическия автобус на "Беса транс" през границата с България без надлежните документи

Автобусът катастрофира и изгоря на АМ "Струма" при завръщането си от пътуване до Истанбул и София в посока Скопие, като 45 души загинаха на място, а 7 бяха ранени. 

Македонският министър на транспорта Благой Бочварски каза пред bTV, че "Беса транс" е разполагала с лиценз до 2022 г. за туристическа дейност, но конкретният автобус не е бил регистриран в базата данни на ведомството за извършване на вътрешен или международен транспорт. Лицензът на компанията вече е отнет. 

Митническата проверка е показала, че автобусът с регистрационни номера СК 0284 БА е минавал няколко пъти през македонските гранични пунктове "Деве Баир", "Блаце", "Кяфасан" и "Делчево" към България, Косово и Албания в периода 15 октомври - 11 ноември. При тези пътувания са записани и данни за номер на лиценз за международен превоз - ще бъде проверявано допълнително дали тези данни са достоверни. 

На 18 ноември е установено, че автобусът отново е минал през границата, но този път митническите служители не са записали преминаването му в електронната система. Извършена е заверка само на т.нар. евидентен лист за превоз на пътници - документ, който указва броя на пътниците, периода на пътуването и т.н. 

Премиерът Стефан Янев отказа да коментира пред БНТ как е допуснато от българските и турските митнически власти автобусът да мине през границата, ако не е имал всички документи. Янев посочи, че предпочита да не коментира информацията, която му е известна, за да не пречи на следствието. 

Той все пак намекна, че е възможно документите, които шофьорът на автобуса е представил на границата, да са били "достатъчни според международните правила", без да дава повече подробности.  

Междувременно, от "Беса транс" публикуваха съобщение във Facebook-профила си, в което отричат неофициалните информации, че пожарът на борда на автобуса може да е избухнал заради пренос на евтино контрабандно гориво от Турция. 

"Автобусът не е имал багажник за незаконен превоз на бензин или запалими вещества. Всички тези спекулации служат злонамерено на определени страни да се възползват от трагедията, която се е случила. Общият капацитет на автобуса е за 450-500 литра нафта и по никакъв начин не може да служи за резервоар за контрабандни цели", се казва в позицията на фирмата. 

Версията за нелегален превоз на туби с гориво се проверява от българската прокуратура. Македонският главен прокурор Любомир Йовески описа като "спекулация на този момент" тази версия.  

Той каза още, че е видял туби при огледа на мястото на инцидента, но те не са били изгорели. 


Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония