Кецове на Nike и Louis Vuitton по дизайн на Върджил Абло са продадени на търг за рекордните $25,3 млн. Снимка: © Sotheby's

Аукционната къща "Сотбис“ продаде 200 чифта кецове Louis Vuitton x Nike, проектирани от покойния Върджил Абло, за рекордните $25,3 милиона.

Това е с повече от осем пъти над първоначалната оценка от 3 млн. долара. Един от чифтовете дори е достигнал цена 352 хил. долара., а повечето са били продадени за над 100 хил.

Историята на "Сотбис“ датира от 1744 в Лондон. Тя и другата голяма аукционна къща "Кристис“ заемат около 90% от световния пазар на аукционни продажби на антиквариат и предмети на изкуството.

Кецовете, дело на починалия творчески директор на Louis Vuitton, за първи път са пуснати за продажба именно на този търг. Абло почина през ноември на 41-годишна възраст, след като се бори с рядка форма на рак в продължение на две години.

Кецове на Nike и Louis Vuitton по дизайн на Върджил Абло са продадени на търг за рекордните $25,3 млн.

Сред чифтовете са Air Force на Nike, носени от баскетболната легенда Майкъл Джордан. Те са били продадени за $1,47 милиона през октомври.

Продадените обувки варират в размер от 37 до 55, като чифтът с размер 37 осигурява най-високата цена - $352 800 - повече от 23 пъти над най-високата оценка от $15 000. "Сотбис“ казват, че получили общо 10 000 оферти - 40% от тях дошли от Азия. Над две трети от участниците в търга са на възраст под 40 години.

Всеки чифт е продаден с тематично оранжево куфарче на Louis Vuitton, изработено от таурийска кожа и пресъздадено от по-ранни дизайни в архива на модната къща.

Кецове на Nike и Louis Vuitton по дизайн на Върджил Абло са продадени на търг за рекордните $25,3 млн. - Nike air force x LV

Приходите от продажбата ще отидат във фонда за стипендии на Върджил Абло "Post-Modern" - благотворителна организация, създадена за подпомагане на обучението на обещаващи цветнокожи студенти или студенти от афроамерикански и африкански произход.

Абло е участвал в ранната организация на търга, преди да почине. Чарлз Ф. Стюарт, главен изпълнителен директор на "Сотбис“, заявява, че рекордният търг с "безпрецедентното глобално участие" е доказателство за наследството на Абло като "един от най-големите визионери, художници и дизайнери на своето поколение, чието широко разпространено влияние и въздействие са все така осезаеми".

Освен че бе моден дизайнер в Louis Vuitton, Абло е основател на лейбъла Off-White. Той също така е бивш диджей и бивш творчески директор в дизайнерска агенция Donda, собственост на Кание Уест.

Louis Vuitton му приписват заслугите за привличането на по-млада демографска привлекателност към марката и за размиването на границите между висшата мода и уличното облекло.


"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton" "Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Модата не е това, което беше: Xbox пусна кецове с Adidas, готви колаборация и с Gucci Модата не е това, което беше: Xbox пусна кецове с Adidas, готви колаборация и с Gucci


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024