КЕВР и Добрев заговориха за скок в цената на тока заради 1 млрд. лв. дефицит в защитния фонд Снимка: © Getty Images

1 милиард лева дефицит - това е състоянието на Фонда "Сигурност на електроенергийната система", който би трябвало да поддържа прехода от регулиран към свободен пазар на битовите потребители след 1 юли.

"Ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% увеличение на цената на тока за всички - и за бизнеса, и за домакинствата", казва Делян Добрев на кръгла маса за промените в пазара.

Както той, така и председателят на КЕВР Иван Иванов искат "да се намери решение" - с бюджетни средства и не само - за компенсиране на този недостиг.

"Както фондът подпомогна небитовите потребители по време на голямата енергийна криза, сега този жест може да бъде върнат към фонда, защото това ще бъде в интерес на потребителите", казва Иванов.

Проблемът става актуален заради промените, които ще настъпят от 1 юли. Тогава започва постепенното преминаване към свободен пазар на електроенергия за домакинствата, когато Национална електрическа компания вече няма да е обществен доставчик на електроенергия на регулирания пазар за бита - това ще са ЕРП-тата, които ще я купуват на борсови цени.

Държавата ще продължи да определя цената на тока до януари 2026 г. В преходния период разликата между наложения лимит и реалните разходи на ЕРП-тата трябва да се покрива с компенсации от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Оттам твърдят, че имат буфер за първите няколко месеца след юли. Но не е ясно какво става след изчерпването им.

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" беше създаден през 2015 г., като целта му беше да намали дефицита на НЕК от изкупуването на ток на преференциални цени и да създаде условия за либерализация на пазара.

В него всеки производител на електрическа енергия е длъжен да внася 5% от месечните приходи от продажби. Тук влизат и приходите от продажба на въглеродни емисии, както и сумите от такса "Задължение към обществото". Председател на фонда е бившият депутат от ГЕРБ Деян Червенкондев.

До края на 2023 г. фондът СЕС винаги е бил на излишък, твърдят председателите на регулатора КЕВР и на Комисията по енергетика.

Сега обаче фондът минава в червено заради два фактора. Първият е поевтиняването на цената на електроенергията (и постъпленията във фонда). Според данни на КЕВР в момента тя е почти двойно под прогнозите на регулатора.

Цената на въглеродните емисии също е спаднала почти наполовина под прогнозите, като не се очаква сериозен ръст заради ускореното спиране на въглищната енергетика в европейските държави.

"Ако дефицитът във фонд СЕС не бъде преодолян, това означава, че трябва да вземем смели политически решения", казва Добрев, който казва, че има законова възможност реформата в сектора да се финансира от бюджета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024