Киев и Лвов са под обстрел, руска ракета наруши въздушното пространство на Полша Снимка: © Getty Images

В неделя Русия изстреля 57 ракети и безпилотни летателни апарати срещу Украйна, включително срещу столицата Киев и западния украински регион Лвов.

Военновъздушните сили на Украйна са унищожили 18 от 29-те изстреляни от Русия ракети и 25 от 28-те бойни дрона.

Според началника на военната администрация на Киев Серхий Попко руското нападение е нанесло "само незначителни щети".

От няколко дни Русия нанася интензивни удари по Украйна, които Москва представя като отмъщение за украинските нападения по време на скорошните президентските избори.

"Русия продължава безразборно да изстрелва безпилотни летателни апарати и ракети, без да се съобразява с милиони цивилни граждани, нарушавайки международното право", написа посланикът на САЩ Бриджит Бринк в X рано в неделя.

На този фон полските въоръжени сили съобщиха, че една от руските крилати ракети, изстреляна към западноукраинската област Лвов, е нарушила въздушното пространство на Полша

"Обектът е навлязъл в полското пространство близо до град Осердов (Люблинско воеводство) и е престоял там в продължение на 39 секунди. По време на целия полет той е бил наблюдаван от военните радарни системи ", написаха въоръжените сили в X.

По време на нападението са били задействани полски и съюзнически самолети, за да се гарантира безопасността на полското въздушно пространство, става ясно още от тяхното изявление.

Руската атака се случва, когато в страната е обявен Ден на нацинален траур.

Само преди няколко часа руският президент Владимир Путин наруши дългото си мълчание за атентата в концертна зала в Москва и обеща, че Русия ще намери и "накаже всички", които стоят зад нападението.

Той обвини Украйна, че е подготвяла маршрут за бягство на терористите. Държавният глава твърди, че са открити и четиримата преки извършители на терористичната атака.

"Руската федерация ще установи и накаже всички, които са подготвяли терористичната атака. Терористите ги чака само възмездие и забрава, те нямат бъдеще. Общият дълг на руснаците сега е да бъдат заедно като едно цяло и така ще бъде. Никой не може да разклати единството на руските граждани", подчерта Путин в обръщение към нацията.

Към момента 133 е официалният брой на загиналите при стрелбата в концертната зала "Крокус Сити Хол" в Москва, а стотици са ранените. Това е най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, като броят на смъртните случаи вероятно ще продължи да расте. За нападението отговорност пое клон на ислямистката терористична групировка "Ислямска държава". Източници на САЩ и друти западни разузнавания потвърждават това, а дни преди атаката американското и британското посолство в руската столица публично предупредиха, че има висок риск от подобно нападение. На този фон Москва твърди, че с властите не е била споделена разузнавателна информация за потенциален атентат.


Снимка от атаката на концертна зала в Москва Русия арестува 11 души за атаката в Москва. Загинали са най-малко 115 души (Обновява се)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024