Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН Снимка: © Getty Images

Украйна призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН заради „ядрения шантаж“ на Кремъл. Киев поиска извънредно заседание във връзка със съобщението на Русия, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Украинското външно министерство заяви:

„Украйна очаква ефективни действия за противодействие на ядрения шантаж на Кремъл от страна на Обединеното кралство, Китай, Съединените щати и Франция... Настояваме за тази цел незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.“

Решението на Кремъл бе обявено лично от президента Владимир Путин, който изтъкна, че Съединените щати от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници.

Според НАТО тези твърдения са „напълно подвеждащи“. В официална позиция на Алианса се казва, че „съюзниците на НАТО действат при пълно спазване на международните си ангажименти. Русия последователно нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, като неотдавна преустанови участието си в Новия договор START.“

НАТО разкритикува Русия за „опасната и безотговорна“ ядрена реторика. Говорител на Алианса заяви в неделя: „НАТО е бдително и следи отблизо ситуацията. Не сме забелязали никакви промени в ядрената позиция на Русия, които да ни накарат да коригираме нашата собствена“.

Като цяло знализатори коментират, че плановете на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус приличат по-скоро на пореден епизод от информационната война на Кремъл. Според началника на канцеларията на украинския президент – Михайло Подоляк – Москва цели сплашване, защото руският президент Владимир Путин се бои, че ще загуби всичко. Според него това е поредното доказателство за военните престъпления на руския президент Владимир Путин.

Съветски боен танк T-54 След значителни загуби Русия е на път да се сражава с танкове, извадени от музея

Подоляк обвини Владимир Путин в „нарушаване на договора за неразпространение на ядрено оръжие“ и че прибягва до тактика на „сплашване“.

Секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа в Twitter, че „Кремъл взима Беларус за ядрен заложник“. Той допълни, че действията на Русия са „стъпка към вътрешната дестабилизация на страната“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024