"Аз съм на 65 години и работя като актриса от 17-годишна възраст. Когато започнах кариерата си, телефоните имаха шайби, телевизорите имаха антени, а повечето мъже в Холивуд смятаха, че "harass" ("тормозя", б.р.) са две думи ("her ass"). Но винаги съм знаела какво е правилно за мен и следвах пътя си"

Ким Катрал успява да събуди смеха и аплодисментите на цялата зала с речта си на церемонията за отличаване на силните жени в киното, организирана от Variety.

Актрисата, която ще остане в историята с героинята си Саманта от "Сексът и градът", е живото доказателство за урока, който дава на публиката - умението да казваш "не".

"Не, това не е за мен. Не, това вече съм го правила. Не, няма да се поддам на заплахите. Не, тази заплата е неприемлива. Не, няма да дойда на среща в хотелската ти стая. Не, не искам да попадам в ситуация, в която не се наслаждавам на всеки момент", казва Катрал.

"Думата "не" понякога трудно стига от ума до езика. Да кажеш "не" на миналото си, е да кажеш "да" на бъдещето, защото накрая ти си сценарист на филма за собствения си живот", казва още тя.

Решението ѝ да се откаже от най-забележителната си роля в продълженията на култов сериал като "Сексът и градът" е примерът за това.

Катрал отказва да се снима в планирания трети филм от поредицата със Сара Джесика Паркър, Кристин Дейвис и Синтия Никсън, защото намира сценария за банален и неадекватен за развитието на собствената ѝ героиня.

Нейната Саманта е финансово независима жена с пикантно чувство за хумор, която с гордост чупи всички клишета и се наслаждава на секса така, както един мъж би го правил.

Във филма, който така и не се реализира, "върхът" на сценария за Саманта е бил сюжетът, в който 14-годишният син на приятелката ѝ Миранда се опитва да флиртува с нея, като ѝ изпраща непоискана снимка на гениталиите си.

Ким Катрал не крие разочарованието си от неадекватното отношение в интервю за Variety: "Саманта имаше собствена PR-компания - можеше да я поставят в ситуация, в която да се наложи да я продаде заради финансови проблеми. 2008 г. беше тежък момент. Някои хора все още не са се възстановили от тях. Можеше да я поставят пред дилемата да продаде фирмата си на някакъв тип, облечен със суетшърт с качулка на главата. Този сценарий беше първото нещо, което хрумна на моите мениджъри, и мисля, че беше страхотна идея за разлика от сюжета с непълнолетното момче"

Катрал не участва в сериала-продължение на "Сексът и градът" - "And Just Like That" - чиято история се оказва копие на сценария за незаснетия трети филм. Още тогава създателите на продукцията са възнамерявали да сложат внезапен край на живота на Тузаря.

Новият Sex and the City: Сексът остана в 90-те, а градът не иска Саманта

"Всичко трябва да се развива, иначе умира. Така се почувствах, когато оригиналният сериал приключи. Тогава смятах, че решението е правилно. Не се повтаряме. След това дойде филмът, който уж трябваше да завърши всички недовършени истории. Но след това се появи и още един филм. А след това и трети?...", казва тя.

Ким Катрал разбира за появата на "And Just Like That" от социалните мрежи - никой не я предупреждава за новата продукция и не ѝ предлага да се върне в нея.

Тя не е гледала нито един от епизодите, но следи коментарите около тях и казва, че "най-големият комплимент за един актьор е публиката да чувства липсата му".

Разочарованието на зрителите от изключването на Саманта от сериала беше една от основните реакции след премиерата на сериала.

"Това е страхотно признание. Играла съм най-различни героини и се питах защо да се заема точно с нея? Защо го направих в онзи момент? Беше време, в което излизахме от епохата на епидемията от СПИН и искахме да направим секса отново положително преживяване. Имаше много паралели между тази героиня и собственото ми развитие като актриса. Никога не бих искала да си спомням за този момент с нещо различно от гордост", казва Катрал.

Сара Джесика Паркър иска нов сезон на "Сексът и градът", но не и с Ким Катрал

Въпреки попкултурното обожание към Саманта и собствената ѝ привързаност към този образ, първоначално актрисата отказва предложението за сериала три пъти.

"Мислих, че няма да се справя. На 42 години наистина не бях сигурна, че мога да го направя. Накрая си казах, че допускам грешка. Снимахме пилотния епизод, който беше добър, но не съвсем перфектен. След това всичко започна да си идва по местата. Дотогава не бях снимала сериали, но осъзнах, че колкото повече играеш в конкретна роля, толкова повече добавяш към нея и я променяш", казва тя.

Ким Катрал отговаря с "твърдо не" на въпроса дали е възможно отново да се върне на екран като Саманта.

Собствените ѝ предпочитания падат към друг сериал на създателя на "Сексът и градът" Дарън Стар.

"Мисля, че Дарън се справи с "Емили в Париж". Това е сериал за младостта, за идеалите на младостта, за откриването на нещо ново. Оригиналният "Сексът и градът" беше страхотен, но времената бяха други", казва тя пред Variety.


Защо сексът изчезна от киното


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024