Просто ей така…*

Те се завърнаха. Три от четирите иконични приятелки на телевизионния екран - Кари, Миранда, Шарлот.

Роклите вече не са ултра къси и прозрачни, нито една запалена цигара за два епизода, децата са тийнейджъри, a възрастта е повод за леко преднамерена самоирония.

Новият Sex and the City: Сексът остана в 90-те, а градът не иска Саманта

Стийв на Мирана е с 50% глухота, Тузарят (Big) е улегнал и пращящ от щастие мъж. Кари е любовта на живота му завинаги, а онлайн треньорката в Peloton е единствената жена, от която Кари го ревнува (иронично).

Всички са щастливи и какво може да се обърка? Както може би би написала нейната героиня в колонката си отпреди 20 години - “освен, ако сърцето не те предаде”.

Гледаме двата епизода на продължението на "Сексът и градът" по HBO и сме с единия крак в миналото, а с другия - в настоящето.

Иска ни се животът в сериала и в реалността да е фриволен, да е игра, да има секс и повече блясък.

Иска ни се чифт обувки да могат да спасят положението, да няма толкова социални проблеми, с които да трябва да се справяме.

Но това е друг свят, а героините на Кари, Миранда и Шарлот са пораснали и готови да посрещнат скръбта, загубата на близки хора, трудното родителството на тийнейджъри и други теми, доста по-различни от мъжа и жената интимно.

Единственото, което не е остаряло, е искреното женско приятелство.

Просто ей така - ревю Променени са те, променен е и Манхатън, който тъкмо е минал през пандемията.

Липсва ни обаче “сексът” в новия “Сексът и градът” - а именно героинята на Ким Катрал, която отказа да се завърне на екрана като Саманта.

Шапки долу за сценаристите, които не са си позволили да я превърнат в жертва на Covid-19, а са я “изпратили” в Лондон и позволяват да присъства индиректно по своя категоричен начин.

Трите героини трябва да се впишат в новите социални теми като борбата срещу расизма и различните форми на сексуалността.

Кари е изоставила колонката си за секс и е водеща на подкаст за секс, но определено не е готова за шеги за маструбация, а шефът й е транс, queer мексиканка.

Миранда е изоставила шеметната си кариера на адвокат и е студентка. Oпитва се да е адекватна в темата за расизма, но стъпва накриво с тъмнокожата си професорка, която я поставя на мястото ѝ (на бяла жена).

Оставаме с усещането, че режисьорите и сценаристите са вмъкнали тези теми като задължителна част от репертоара, без която биха отнесли тонове критика. Но това е времето, в което живеем.Сексът и градът продължение 2022 - ревю

Сериалът, който се превърна във феномен на 2000-те години, е продукт на своето време - и преди, и сега, и може би е добре да отпуснем очакванията. Също като в живота, нали?

И все пак, миналото е на клик разстояние и се разлива в цели шест сезона - винаги на разположение за онези, които изпитват носталгия към оригиналния формат.

За много от нас “Сексът и градът” е своеобразна революция за времето си - милиони жени можеха да намерят парченце от себе си в сериала и да го пренесат в ежедневието си - или да чуят онази фраза, която да ги спаси от дъното на поредната раздяла.

*"Просто ей така е"/ And just like that е официалното заглавие на продължението на "Сексът и градът".


Сериалите и филмите по HBO Go през декември Сериалите и филмите по HBO Go през декември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%