Просто ей така…*

Те се завърнаха. Три от четирите иконични приятелки на телевизионния екран - Кари, Миранда, Шарлот. 

Роклите вече не са ултра къси и прозрачни, нито една запалена цигара за два епизода, децата са тийнейджъри, a възрастта е повод за леко преднамерена самоирония.

Стийв на Мирана е с 50% глухота, Тузарят (Big) е улегнал и пращящ от щастие мъж. Кари е любовта на живота му завинаги, а онлайн треньорката в Peloton е единствената жена, от която Кари го ревнува (иронично). 

Всички са щастливи и какво може да се обърка? Както може би би написала нейната героиня в колонката си отпреди 20 години - “освен, ако сърцето не те предаде”.  

Гледаме двата епизода на продължението на "Сексът и градът" по HBO и сме с единия крак в миналото, а с другия - в настоящето.

Иска ни се животът в сериала и в реалността да е фриволен, да е игра, да има секс и повече блясък.

Иска ни се чифт обувки да могат да спасят положението, да няма толкова социални проблеми, с които да трябва да се справяме.

Но това е друг свят, а героините на Кари, Миранда и Шарлот са пораснали и готови да посрещнат скръбта, загубата на близки хора, трудното родителството на тийнейджъри и други теми, доста по-различни от мъжа и жената интимно.

Единственото, което не е остаряло, е искреното женско приятелство.

Променени са те, променен е и Манхатън, който тъкмо е минал през пандемията.

Липсва ни  обаче “сексът” в новия “Сексът и градът” - а именно героинята на Ким Катрал, която отказа да се завърне на екрана като Саманта.

Шапки долу за сценаристите, които не са си позволили да я превърнат в жертва на Covid-19, а са я “изпратили” в Лондон и позволяват да присъства индиректно по своя категоричен начин. 

Трите героини трябва да се впишат в новите социални теми като борбата срещу расизма и различните форми на сексуалността.

Кари е изоставила колонката си за секс и е водеща на подкаст за секс, но определено не е готова за шеги за маструбация, а шефът й е транс, queer мексиканка.

Миранда е изоставила шеметната си кариера на адвокат и е студентка. Oпитва се да е адекватна в темата за расизма, но стъпва накриво с тъмнокожата си професорка, която я поставя на мястото ѝ (на бяла жена).

Оставаме с усещането, че режисьорите и сценаристите са вмъкнали тези теми като задължителна част от репертоара, без която биха отнесли тонове критика. Но това е времето, в което живеем.

Сериалът, който се превърна във феномен на 2000-те години, е продукт на своето време - и преди, и сега, и може би е добре да отпуснем очакванията. Също като в живота, нали?

И все пак, миналото е на клик разстояние и се разлива в цели шест сезона - винаги на разположение за онези, които изпитват носталгия към оригиналния формат.

За много от нас “Сексът и градът” е своеобразна революция за времето си - милиони жени можеха да намерят парченце от себе си в сериала и да го пренесат в ежедневието си - или да чуят онази фраза, която да ги спаси от дъното на поредната раздяла. 

 

*"Просто ей така е"/ And just like that е официалното заглавие на продължението на "Сексът и градът".


Сериалите и филмите по HBO Go през декември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия