Кирил Петков не е говорил с президента за участие в следващия служебен кабинет Снимка: © Булевард България

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че не е провеждал разговор с президента Румен Радев за участие в бъдещия служебен кабинет, който държавният глава ще назначи на 16 септември (четвъртък).

За него и за финансовия министър Асен Василев се коментира, че ще създадат свой политически проект, но Петков отказа за пореден път да коментира темата.

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива“, каза той по време на посещение в Раднево и Стара Загора за среща с представители на „Мини Марица – изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2. „Това е и днешният ни фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите са индустриалните зони", заяви министърът, цитиран от БНР.

Преди дни Асен Василев, който беше с него в Раднево и Стара Загора, съобщи пред националното радио, че „ще види“ дали ще намери съмишленици, с които „можем да направим нещо, което да помогне на България“.

Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

От БСП вече обвиниха Петков, че „краде“ техни кадри и е започнал „партийно строителство“. „Демократична България“ даде знак, че е готова да приеме министъра в редиците си, а президентът Радев заяви, че ако Петков и Василев искат да са полезни на обществото, не трябва да „създават поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество“.

Радев заяви в понеделник, че ще обяви новия служебен кабинет в деня, в който разпуска Народното събрание – 16 септември. Пред Петков стои и казусът с чуждото гражданство, който ГЕРБ атакува пред Конституционния съд. Министърът твърди, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да заеме поста, защото по Конституция министри и депутати могат да бъдат хора само с български паспорт.

Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира темата по БНТ и каза, че пред Петков няма да има проблем да подаде декларация за участие в следващ служебен кабинет, докато Конституционният съд не е определил окончателно дали е спазил точно процедурата по отказ от чуждото гражданство.

Днес Петков и Василев се включиха в подписка за запазване на работните места в "Мини Марица - изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

"За нас хората са много важни. Говорим за над 10 000 работещи, засегнати са 20 000 с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии. Трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях, затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", коментира служебният министър на икономиката.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024