Кирил Петков не е говорил с президента за участие в следващия служебен кабинет Снимка: © Булевард България

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че не е провеждал разговор с президента Румен Радев за участие в бъдещия служебен кабинет, който държавният глава ще назначи на 16 септември (четвъртък).

За него и за финансовия министър Асен Василев се коментира, че ще създадат свой политически проект, но Петков отказа за пореден път да коментира темата.

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива“, каза той по време на посещение в Раднево и Стара Загора за среща с представители на „Мини Марица – изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2. „Това е и днешният ни фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите са индустриалните зони", заяви министърът, цитиран от БНР.

Преди дни Асен Василев, който беше с него в Раднево и Стара Загора, съобщи пред националното радио, че „ще види“ дали ще намери съмишленици, с които „можем да направим нещо, което да помогне на България“.

Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

От БСП вече обвиниха Петков, че „краде“ техни кадри и е започнал „партийно строителство“. „Демократична България“ даде знак, че е готова да приеме министъра в редиците си, а президентът Радев заяви, че ако Петков и Василев искат да са полезни на обществото, не трябва да „създават поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество“.

Радев заяви в понеделник, че ще обяви новия служебен кабинет в деня, в който разпуска Народното събрание – 16 септември. Пред Петков стои и казусът с чуждото гражданство, който ГЕРБ атакува пред Конституционния съд. Министърът твърди, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да заеме поста, защото по Конституция министри и депутати могат да бъдат хора само с български паспорт.

Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира темата по БНТ и каза, че пред Петков няма да има проблем да подаде декларация за участие в следващ служебен кабинет, докато Конституционният съд не е определил окончателно дали е спазил точно процедурата по отказ от чуждото гражданство.

Днес Петков и Василев се включиха в подписка за запазване на работните места в "Мини Марица - изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

"За нас хората са много важни. Говорим за над 10 000 работещи, засегнати са 20 000 с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии. Трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях, затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", коментира служебният министър на икономиката.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024