Кирил Петков обвини ИТН, че опитва да заглуши скандал за 2,5 млрд. лв. в МРРБ

Задочната война между Кирил Петков и "Има такъв народ" продължава за пореден ден, след като премиерът обвини доскорошните си коалиционни партньори, че умишлено провокират скандал с изслушването на Теодора Генчовска за Северна Македония, за да заглушат "новината на деня".

Тази новина, по думите му, е финалният доклад от междуведомствената комисия, която трябваше да провери всички заварени дължими плащания към строителни фирми по спорни обществени поръчки от времето на ГЕРБ.

Комисията, в която влизат представители на Министерството на финансите на Асен Василев и МРРБ на подалия оставка Гроздан Караджов, е открила съмнения за незаконно строителство на обща стойност 2,5 милиарда лева.

"Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета на МРРБ", каза Петков, правейки препратка към искането на Караджов (ИТН) за допълнителни над 3,9 млрд. лв. към бюджета на ведомството му.

Огромната част от тях трябваше да покрие завършени или вече започнати, но недовършени ремонти на пътища, за които още служебното правителство на Стефан Янев се произнесе, че има сериозни нарушения при възлагането.

Асен Василев е трябвало да изнесе доклад за откритите нарушения по този проблем, което според Кирил Петков е било повод ИТН да извикат Теодора Генчовска на изслушване и да отместят фокуса към преговорите за Северна Македония.

Въпросът със заварените пътни ремонти е важен, защото строителните фирми очакват още около 600 млн. лв. за вече изпълнени дейности, възлагани от АПИ още при кабинета "Борисов 3".

Първата половина от тази сума беше прехвърлена след големи спорове с позволението на Народното събрание през април. Втората половина "висеше" в очакване на изводите на комисията на МФ и МРРБ - т.е. правителството явно ще откаже да се разплати за тях.

Кирил Петков даде два примера, с които онагледи предполагаемите незаконни договори - 6-метрова водосточна тръба е остойностена на 1 милион лв., а "три стълба струват 2 млн. лв".

"Този тип примери се събират до 2,5 млрд. незаконни строежи. Когато комисията завърши своята дейност, се оказва, че голяма част от проектите, по които се иска да бъдат платени, са незаконни. Затова днешния ден беше избран да се говори по темата за РСМ", каза той.

Петков обвърза и решението на ГЕРБ да поискат вот на недоверие късно във вторник вечерта с новината, че Германия ще изпрати митничари, които да съдействат за контрола на българо-турската граница при ГКПП "Капитан Андреево" - невралгичната точка, заради която избухна корупционния скандал с опита за подкупване и заплахите срещу председателя на БАБХ Христо Даскалов.

"Това е безпрецедентно, защото ще има и външен контрол на тази граница. В деня, когато това беше оповестено, ни се поиска вот на недоверие. В този момент борбата с мафията продължава. Не се хващайте на капаните, с които се опитват да отвлекат вашето внимание. С това темата за Северна Македония приключи. Следете кой какви пари от вашите пари иска да използва за незаконни строежи и по какъв начин", завърши Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024