Снимка: © Facebook.com/Kiril Petkov

Кирил Петков заяви, че няма да приема ултиматуми от „Има такъв народ“, след като зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че евентуална номинация на бившия министър на икономиката в изпълнителната власт ще бъде „неприемлива за съставяне на кабинет“.

Според Йорданов причината е решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Петков, който е бил назначен от президента Румен Радев „в нарушение“ на основния закон заради канадския си паспорт.

„Знаете ли, това е от тези неща, които са нормални преди изборите“, коментира един от лидерите на „Продължаваме промяната“ в интервю за „Дневник“. „Те се надяват да запазят част от гласоподавателите си с този ход, което е тяхно право. Игнорирам думата „лъжа“, която каза Тошко Йорданов, защото докато КС не се произнесе, не се знаеше дали гражданството ми не е отпаднало след подаденото волеизявление през април“.

„Игнорираме реплики на база его. След изборите ще седнем да говорим за вашите експерти, цели и политики“, обърна се Петков към ИТН.

Попитан дали приема думите на зам.-председателя на партията на Слави Трифонов като „ултиматум“, той заяви: „Не трябва да се влиза в тази работа с ултиматуми, защото ако се влезе с тях, шансът да се върнем към предишната ситуация е голяма – а ИТН казаха, че са си научили урока от предните два парламента. Няма да приемаме ултиматумите лично, а ще гледаме каква е нуждата на България“.

„Ако Тошко Йорданов, вместо да говори за ултиматуми, даде някакъв невероятен капацитет за едно от министерствата и каже – ето, той е в топ 1% учени на Станфорд, той е най-добрият кадър – това ще е аргумент, на който бих отвърнал: „Тошко, това звучи невероятно добре“. Видяхме како направиха в предишния парламент, не стигнаха далеч с този подход“, каза Петков за несъстоялия се проектокабинет на ИТН.

Един от лидерите на „Продължаваме промяната“ заяви, че най-полезен ще бъде в изпълнителната власт – „дали на министерски пост, дали нещо друго, няма значение – важното е да съм максимално ефективен“.

Той добави, че би искал всяко министерство да бъде управлявано от „най-кадърните хора“ и би се чувствал „най-комфортно“, ако Асен Василев е ръководител на финансовото ведомство.

„Продължаваме промяната“ се бори за второто място след ГЕРБ, според последните социологически проучвания. Петков каза, че с партията на Борисов и с ДПС не са възможни разговори, особено след като Движението за права и свободи постави Делян Пеевски на първо място в листите в Благоевград и Велико Търново.

Петков каза, че с БСП се водят разговори с „младото крило“ на партията, но до момента не е провеждал дискусия с Корнелия Нинова. ИТН също не са отписани от сметките на „Продължаваме промяната“.

„Водим чести разговори с ДБ – чувам се с Христо Иванов и Атанас Атанасов, но са само формални дискусии. Водим разговори и с ИБГНИ“, каза той. „Ще започнем дискусията с тези формации от ден 1 след изборите, трябва да разпишем максимално ясни цели и политики“.

„Искаме да закрием позицията главен прокурор, искаме да има административен координатор в прокуратурата, а не да има човек в тази държава, на когото само Господ да му е над главата“, добави Кирил Петков.


Кирил Петков - по стъпките на инфлуенсъра Dude With Sign


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция