Кирил Петков отвърна на Тошко Йорданов за министерския пост: Не приемам ултиматуми Снимка: © Facebook.com/Kiril Petkov

Кирил Петков заяви, че няма да приема ултиматуми от „Има такъв народ“, след като зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че евентуална номинация на бившия министър на икономиката в изпълнителната власт ще бъде „неприемлива за съставяне на кабинет“.

Според Йорданов причината е решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Петков, който е бил назначен от президента Румен Радев „в нарушение“ на основния закон заради канадския си паспорт.

„Знаете ли, това е от тези неща, които са нормални преди изборите“, коментира един от лидерите на „Продължаваме промяната“ в интервю за „Дневник“. „Те се надяват да запазят част от гласоподавателите си с този ход, което е тяхно право. Игнорирам думата „лъжа“, която каза Тошко Йорданов, защото докато КС не се произнесе, не се знаеше дали гражданството ми не е отпаднало след подаденото волеизявление през април“.

„Игнорираме реплики на база его. След изборите ще седнем да говорим за вашите експерти, цели и политики“, обърна се Петков към ИТН.

Попитан дали приема думите на зам.-председателя на партията на Слави Трифонов като „ултиматум“, той заяви: „Не трябва да се влиза в тази работа с ултиматуми, защото ако се влезе с тях, шансът да се върнем към предишната ситуация е голяма – а ИТН казаха, че са си научили урока от предните два парламента. Няма да приемаме ултиматумите лично, а ще гледаме каква е нуждата на България“.

„Ако Тошко Йорданов, вместо да говори за ултиматуми, даде някакъв невероятен капацитет за едно от министерствата и каже – ето, той е в топ 1% учени на Станфорд, той е най-добрият кадър – това ще е аргумент, на който бих отвърнал: „Тошко, това звучи невероятно добре“. Видяхме како направиха в предишния парламент, не стигнаха далеч с този подход“, каза Петков за несъстоялия се проектокабинет на ИТН.

Един от лидерите на „Продължаваме промяната“ заяви, че най-полезен ще бъде в изпълнителната власт – „дали на министерски пост, дали нещо друго, няма значение – важното е да съм максимално ефективен“.

Той добави, че би искал всяко министерство да бъде управлявано от „най-кадърните хора“ и би се чувствал „най-комфортно“, ако Асен Василев е ръководител на финансовото ведомство.

„Продължаваме промяната“ се бори за второто място след ГЕРБ, според последните социологически проучвания. Петков каза, че с партията на Борисов и с ДПС не са възможни разговори, особено след като Движението за права и свободи постави Делян Пеевски на първо място в листите в Благоевград и Велико Търново.

Петков каза, че с БСП се водят разговори с „младото крило“ на партията, но до момента не е провеждал дискусия с Корнелия Нинова. ИТН също не са отписани от сметките на „Продължаваме промяната“.

„Водим чести разговори с ДБ – чувам се с Христо Иванов и Атанас Атанасов, но са само формални дискусии. Водим разговори и с ИБГНИ“, каза той. „Ще започнем дискусията с тези формации от ден 1 след изборите, трябва да разпишем максимално ясни цели и политики“.

„Искаме да закрием позицията главен прокурор, искаме да има административен координатор в прокуратурата, а не да има човек в тази държава, на когото само Господ да му е над главата“, добави Кирил Петков.


Кирил Петков - по стъпките на инфлуенсъра Dude With Sign


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024