Кирил Петков - по стъпките на инфлуенсъра Dude With Sign

„Бойко, страх ли те е от дебата за кражбата на 8 милиарда?“. Кирил Петков, облечен в синя риза с навити ръкави, е вдигнал над главата си този надпис, залепен върху голямо парче картон.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ качи снимката в профилите си във Facebook и Instagram ден след като Асен Василев предизвика бившия премиер Бойко Борисов да дискутират открито дали по време на управлението на ГЕРБ всяка година от държавния бюджет са изчезвали милиони.

На 28 октомври Петков качи снимка с друг надпис, обявявайки, че решението на Конституционния съд няма да го спре. „Аз съм Кирил Петков и не ме е страх“, гласи посланието му, след като КС обяви за противоконституционно назначаването му за служебен министър на икономиката от президента Румен Радев - заради канадското гражданство.

Изглежда, Петков започва да използва нов метод за комуникация с последователите си в социалните мрежи и е „в крак с модата“. Изразяването на протест или отправянето на послания по наболели теми именно по този начин стана популярно по целия свят през последните месеци. Хиляди хора, включително известни личности, вдигат плакати с надписи над главата си, за да изразят сериозна позиция или просто да се пошегуват.

Авторът на този феномен е познат с името от Instagram профила си – Dude With Sign. Зад него стои 25-годишният Сет Филипс, който за първи път излиза с голям надписан картон по улиците на нюйоркския квартал СоХо през октомври 2019 г. На плаката пише: „Сайнфелд е по-добър сериал от приятели“.

Целта му е просто публикация в Instagram-а на приятеля му Елиът Табеле, който е основател на Jerry Media. Филипс обаче се превръща в истинска сензация. За 4 месеца акаунтът му събира над 4 млн. последователи, а днес има 7,7 млн. Превръща се в знаменитост, която хората спират по улиците, дори президентът Джо Байдън и ТВ-водещият Джими Фелън се снимат с него, вдигнали надписи върху картон.

През август Филипс посети Белия дом и заедно с Байдън опитаха да засилят ваксинационната кампания сред американците. „Нека се грижим един за друг, като се ваксинираме“, гласеше надписът от плаката на Dude With Sign. „Този пич разбира нещата, приятели“ – отговори му писмено демократът с усмивка на лице.

„Когато създаваме плакатите, опитваме да измислим нещо забавно на тема, която хората избягват да дискутират“, казва Филипс пред Forbes. „Опитваме да направим така, че надписите да се харесат на всекиго – ето защо мисля, че с Елиът Табеле имаме толкова много последователи".

Dude With Sign, който е завършил маркетинг в Тексас, първо опитва да си намери работа в Австралия, но после се връща в САЩ. Създава своята „нова работна среда“ по улиците на Ню Йорк. Има 208 публикации, в които изразява протест, възмущение или насмешка, сключва договор с Old Spice и дори се появява в шоуто на Елън ДеДженерис.

Сред най-известните му публикации, освен тази с Байдън, е надписът му след 6-часовия срив на Facebook: „Още блокирани социални мрежи, моля“. Той се включи и в движението „Освободете Бритни Спиърс“ от попечителството, вдигна и табела със символи от новия сериал Squid Game, станал най-гледаното шоу на Netflix в световен мащаб.

Изглежда, Сет Филипс е един от най-големите привърженици на работата от вкъщи заради плаката „Нека продължим да работим хоум офис“. На друга табела, издигната насред Ню Йорк, обаче написа: „Нямам търпение никога повече да не използвам Zoom“.

Джими Фелън, който се смее на всичко по всяко време, беше предупреден от Dude With Sign: "Не всичко е толкова смешно, Джими".

Dude With Sign вече е със статут на знаменитост и има много фенове, един от които е световният №3 в тениса Стефанос Циципас. Гръцкият състезател започна да копира методите на Сет Филипс още през август 2020, когато вдигна табела с телефонния си номер, но се оказа, че е дал на феновете си да се свържат не с него, а с колегата му Ник Кирьос.

Шегата му за рождения ден на австралиеца беше толкова добра, че Циципас продължи да публикува подобни снимки с различни надписи: "Можете ли да ни върнете парите като компенсация за изминалата 2020?"; „Спасете планетата Земя. Това е единствената планета, на която има шоколад“; „Познайте чие лице вече е на обувките на Adidas“ и др.

На миналогодишния US Open младият талант успя да се срещне с Dude With Sign и двамата заснеха обща фотосесия на централния корт „Артър Аш“. „Спечели титла от Големия шлем“, призова Филипс. „Подстрижи се“, гласеше табелата на Циципас.

Разбира се, Dude With Sign има много последователи и в България. Един от тях е инфлуенсърът Любомир Жечев, който по нетрадиционен начин поиска ремонтът на бул. „8-ми декември“ в „Студентски град“ най-накрая да бъде завършен. По време на изборите на 11 юли той се появи пред избирателната секция, където гласуваха Корнелия Нинова, Христо Иванов, Мая Манолова и още политици, и издигна плакат „Оправете стеснения път в Студентски град“.

„Няма смисъл да си губя времето с официални питания, аз използвам възможността да участвам в живите включвания по време на изборите“, каза Жечев и застана пред камерите на телевизиите, докато излъчваха изявленията на политическите лидери.

Мая Манолова реши да откликне на исканията му и внесе сигнал в Столична община за строежа на 25-етажна сграда до УНСС и затворената заради него улица към ж.к. „Дървеница“. Тя вече беше правила свое разследване на терен, като през август 2020 сигнализира, че сградата няма разрешително за строеж.

Сградата дори предизвика свлачище в началото на 2021 г. Вече 10 месеца бул. „8 декември“ е частично затворен, а по казуса няма развитие.


Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Бащата на Кирил Петков след решението на КС: "Пазете правото, включително и от закона"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024