Кирил Петков за Шенген: Успех за България, който Русия се опитва да представи като провал Снимка: © Screenshot, Нова

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поздрави премиера Николай Денков и цялото правителство за влизането на България в Шенген по море и въздух и отговори на критиците, които твърдят, че това е провал, а не успех.

Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден“, написа Петков в профила си във Facebook.

В последния ден от 2023 година стана ясно, че от края на март вътрешните граници в ЕС по въздух и море за България и Румъния падат, а преговорите за сухопътните предстоят.

„Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока“, написа Петков и изброи някои от ключовите промени, които предстоят от историческото решение, което България чака от 12 години.

„ Въздушен Шенген не е “нищо” - питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците“, написа Петков.

Той допълва, че в резултат на членството в Шенген, България ще получи значителни финансови средства за укрепване на границите, а решението ще е стимул и за българската Гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.

В “играта сме”. България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето. Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите“, написа още Кирил Петков и припомни, че и в момента страната ние длъжна да регистрира и приема мигранти, според Дъблинското споразумение и това не е нещо ново.

Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия - те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на Полско – Белоруската граница“, написа още Петков.

Наративът за наводняването на страната с мигранти от Сирия е Афганистан е често повтарян в последните дни от представителите на проруската партия „Възраждане“, както и от БСП.


Официално: България и Румъния влизат по вода и въздух в Шенген, няма допълнителни условия за прием на бежанци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024