Кирил Вътев: Ако с моята оставка можех да реша проблема на земеделците, нямаше да чакам да я поискат Снимка: © Screenshot

Много години е угаждано, не трябва да се угажда, а да се търсят резултати. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев по повод продължаващото недоволство на част от земеделците.

В интервю пред Nova той каза, че протестиращите производители в момента нямат желание за диалог, а искат оставки:

"Когато има желание за диалог, има и резултат - както се видя вчера. Но когато няма желание за диалог, а само за протести - тук вече е логично да търсим друг път на мисълта за целите на мисълта", допълни Вътев.

Министърът не влезе в подробности около това каква точно би била другата цел на протестиращите, но подчерта: "Те твърдят, че аз съм им проблемът. Ако аз с моята оставка можех да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат".

В понеделник правителството и част от селскостопанските организации постигнаха споразумение, но протестите в страната продължават, тъй като част от земеделските произоводители не са доволни. Техният отказ да спрат с протестите идва, след като в петък на среща в Министерски съвет беше постигнато съгласие за финансовата помощ на държавата към земеделците. Най-малките стопанства ще получат най-големи компенсации, като няма да има нужда да доказват загуби.

"Проблемът [в земеделието] не е български, ние не сме изолирано явление. Проблемите са общоевропейски и те са функция от прекалено амбициозната Зелена сделка, която прави земеделието неконкурентно и нерентабилно спрямо земеделието в страни извън ЕС", смята Вътев.

По думите му земеделските производители у нас и в Европа съвсем основателно са против вноса от трети страни. Той напомни, че съгласно европейският регламент трябва да подкрепят животни, които са регистрирани. Затова предстои въвеждането на електронно идентифициране на животни, за които ще се плащат субсидии.

Все още не е ясно точно колко такива устройва ще са нужни, но средствата за тях ще бъдат подсигурени, след като това се уточни.

Протест на земеделците в България Земеделците отново на протест в София, блокират и пътища в страната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024