Китай печели битката с Covid-19, френски министър е заразен
  • В Китай новите случаи в понеделник са 19. Днес се затварят последните две работещи временни болници от общо 12, които бяха изградени специално за борба с болестта. Президентът Си Дзинпин посети Ухан.
  • Wizz Air прекратява полетите си към Италия, а от четвъртък - към Тел Авив и Ейлат.
  • Френският министър на културата Франк Ристер се разболя от Covid-19
  • Заразата се приближи и до обкръжението на Доналд Тръмп. Трима негови приближени са влезли в контакт с болен и в момента са под карантина. И тримата са се срещали с президента на САЩ през изминалите дни.
  • Северен Кипър и Монголия обявиха първите си случаи, общо в световен мащаб те са над 114 хиляди. Излекуваните са над 64 хиляди, а починалите - над 4 хиляди.

Властите в Китай са уверени, че са спечелили битката с Covid-19 и демонстрират това с редица действия. Президентът на страната Си Дзинпин посети епицентъра на заразата в Ухан, а днес ще затворят и последните две временни болници, построени през януари и февруари за борба с болестта.

Когато коронавируса започна да се разпространява в азиатската държава, само за дни бяха издигнати нови 12 болници, а в същата роля влязоха стадиони и зали. Според Националната здравна комисия в съоръженията са били излекувани 59 897.

В понеделник новите случаи на Covid-19 в Китай са само 19, като 17 са именно в Ухан, а 2 идват от чужбина. През изминалите месеци в страната бяха заразени общо 80 754 души, от които починаха 3 136.

Междувременно в Италия положението продължава да се влошава. Вече цялата страна е поставена под карантина и Wizz Air обяви, че спира всички свои полети до тази дестинация. От 12 март авиокомпанията ще преустанови полетите си и към Тел Авив и Ейлат, тъй като израелските власти въведоха 14-дневна карантина за всички пристигащи пътници, за да предотвратят разпространяване на вируса.

От неделя насам в Италия са починали 97 души, като общият брой на смъртните случаи в страната вече е 463. Броят на всички заразени там е 9 172, което го поставя на второ място след Китай. Това доведе до задължителна карантина в цялата държава.

Covid-19 се разпространява бързо и във Франция, където вече има 1 412 официални случаи, 30 смъртни и 12 излекувани. Един от заразените е и министърът на културата Франк Ристер. Според източници на France24 той не се е срещал с президента Емануел Макрон в последните дни.

В Испания вече има 1 204 потвърдени случая, от които 8 смъртни. В региона на Мадрид и в градовете Витория и Лабастида се прекратяват всички учебни занятия в период от 15 дни. Индия също предприема мерки, затваряйки границата си с Мианмар. В съседен Иран болните са 7 161.

В САЩ броят на болните е 754, като Covid-19 стигна и до обкръжението на президента Доналд Тръмп. Няколко от приближените лица на Тръмп се поставиха под карантина, след като са влезли в контакт с мъж, диагностициран с болестта. Всички те са си комуникирали на живо с Тръмп през последните дни, но въпреки това от Белия дом настояват, че президента не се нуждае от тест за коронавирус.

Първи случаи бяха открити в Северен Кипър и в Монголия. В световен мащаб те са над 114 хиляди, като над 64 хиляди от тях са излекувани, а над 4 хиляди са завършили с фатален край.

Още по темата:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024