Не докосвайте лицето си: как да се справим с вредния навик Снимка: © getty images

„Започнете с това да не докосвате лицето си, защото това е един от основните начини, по които вирусите се разпространяват – когато докосвате устата, носа или очите си,“ каза в петък по време на пресконференция директорът на отдела „Обществено здраве“ в Санта Клара Сара Коди и навлажни пръста си с език, преди да отгърне нова страница.

Видеото моментално обиколи социалните медии.

Този случай е особено показателен – независимо колко наясно сме с проблема, честото докосване на лицето е навик, срещу който никой не е застрахован.

След многократното разсикване на проблема, в Интернет се появи сайт, който предлага частично решение.

Donottouchyourface.com е дело на артистите и технолози Майк Бодж, Брайън Муур и Исаак Бланкенсмит и сигнализира всеки път, когато докоснем лицето си пред камерата на нашия компютър.

За няколко секунди камерата се научава да различава моментите, в които извършваме това действие и започва да следи нашите движения. Всеки път, когато лицето ни излезе от кадър или ръцете ни застанат пред него, екранът се оцветява в червено. Не е нужно да стоим постоянно в сайта, дори и да извършваме друга дейност на компютъра при всяко докосване чуваме звуков сигнал („NO”).

Информацията, събрана от камерата не се използва по никакъв начин от създателите на сайта и не се изпраща на трети лица.

Все пак от време на време се налага човек да си почеше носа.

Добре е това да става с чисти ръце - измити със сапун или с дезинфектант, в който обаче има по поне 60% алкохол.

Доктор Даун Муени Бекер, специалист по инфекциозни болести в Гейнсвил, Флорида споделя пред CNN друг вид предпазване:

„Да сме наясно с този наш навик (пипането на лицето) е полезно. Важно е да се опитаме да идентифицираме нещата, които го предизвикват, като хремата, например. В този случай е от полза да имаме носни кърпи наблизо – по-добре да използваме тях, отколкото да се докосваме директно с ръце.“

Експертът по превенция на инфекциите Кони Стийд дава друг вид съвет пред USA Today. Тя акцентира върху важността на това да държим ръцете си заети, като една от техниките, на които самата тя залага е използването на стрес топка.

Защо всъщност докосваме лицето си?

Различни причини ни карат да насочим ръка към лицето си, но една от основните е открита в изследване на учени от университетите в Лайпсиг и Йена. То показва, че по този начин ние редуцираме стреса и дискомфорта си:

„Спонтанните докосвания на лицето са действия, които всяко човешко същество прави многократно всеки ден, основно в стресови ситуации. Тези движения обичайно не са свързани с комуникацията ни с хора и често се извършват несъзнателно.“

Според проучване от 2015 г. на Асоциацията за професионалистите по инфекциозен контрол и епидемиология (APIC) хората докосват лицето си средно 23 пъти на час. Навик, който изграждаме още като деца и се настанява удобно в ежедневието ни. Почти невъзможно е да го изкореним напълно, но е важно да му обръщаме внимание и да взимаме мерки срещу него.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024