Един от най-големите филмови фестивали в България - София Филм Фест - e отложен заради забраната за провеждане на културни мероприятия на закрито след появата на Covid-19 в страната. 

Решението беше обявено в понеделник, само три дни преди планираното начало на фестивала на 12 март. 

"Екипът на „Арт Фест“, основен организатор на международния филмов фестивал София Филм Фест и международния копродукционен пазар София Мийтингс, ясно осъзнава глобалната заплаха, която вирусът COVID-19 представлява за здравето и живота на хората и се съобразява с официалните решения, взети от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община. С оглед на това сме отговорни да съобщим, че откриването и провеждането на 24-тия София Филм Фест и 17-тия София Мийтингс няма да се случат през март 2020, както бе предвидено, а се отлагат за период, в който културните и спортните събития в затворени помещения ще могат да се осъществят", се казва в съобщение на директора на фестивала Стефан Китанов. 

Организаторите не се ангажират с конкретна дата, на която София Филм Фест ще може да се проведе: "Ще е „когато му дойде времето“. Но то нали е „наше“! Ще дойде! И вие, приятели на киното, навреме ще научите за това". 

От София Филм Фест споделят песента "Always Look on the Bright Side of Life"от филма на Монти Пайтън "Живтотът на Брайън" - "за да поддържаме висок дух и да приемаме нещата, такива каквито са, но в същото време и да полагаме грижата да бъдем отговорни и цивилизовани жители на София, България, Европа и планетата Земя". 

По-рано в понеделник Министерството на културата разпространи Билетите за отменени културни събития могат да се връщат за отменени културни мероприятия. Забраната за провеждането им ще важи "до второ нареждане". 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа