София Филм Фест е отложен заради коронавируса

Един от най-големите филмови фестивали в България - София Филм Фест - e отложен заради забраната за провеждане на културни мероприятия на закрито след появата на Covid-19 в страната.

Решението беше обявено в понеделник, само три дни преди планираното начало на фестивала на 12 март.

"Екипът на „Арт Фест“, основен организатор на международния филмов фестивал София Филм Фест и международния копродукционен пазар София Мийтингс, ясно осъзнава глобалната заплаха, която вирусът COVID-19 представлява за здравето и живота на хората и се съобразява с официалните решения, взети от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община. С оглед на това сме отговорни да съобщим, че откриването и провеждането на 24-тия София Филм Фест и 17-тия София Мийтингс няма да се случат през март 2020, както бе предвидено, а се отлагат за период, в който културните и спортните събития в затворени помещения ще могат да се осъществят", се казва в съобщение на директора на фестивала Стефан Китанов.

Организаторите не се ангажират с конкретна дата, на която София Филм Фест ще може да се проведе: "Ще е „когато му дойде времето“. Но то нали е „наше“! Ще дойде! И вие, приятели на киното, навреме ще научите за това".

От София Филм Фест споделят песента "Always Look on the Bright Side of Life"от филма на Монти Пайтън "Живтотът на Брайън" - "за да поддържаме висок дух и да приемаме нещата, такива каквито са, но в същото време и да полагаме грижата да бъдем отговорни и цивилизовани жители на София, България, Европа и планетата Земя".

По-рано в понеделник Министерството на културата разпространи Билетите за отменени културни събития могат да се връщат за отменени културни мероприятия. Забраната за провеждането им ще важи "до второ нареждане".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023