Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред Снимка: © Getty Images

На фона на нарастващото дипломатическо напрежение между Вашингтон и Пекин, Китай се опитва да намери съюзници в стремежа си да се противопостави на САЩ. В плановете на комунистическата държава влиза и създаването на нова инициатива на международната политическа цена.

Китайският президент Си Дзипнин наскоро обяви идеята си за нова инициатива за глобалната сигурност (GSI). Планираната организация ще включва съвкупност от политически принципи, като например ненамеса и недоволство срещу американската „хегемония“, разказва „Financial Times”.

За изграждането на новата структура Пекин вече се опитва да привлече други държави. Първата цел са страните от БРИКС – група с влияние в международната икономика, включваща Бразилия, Русия, Индия, Южна Африка. Във видеообръщение към външните министри от групата китайският президент говори за безбройните предимства на Инициативата за глобална сигурност (GSI).

Той призова членовете от БРИКС да „укрепят взаимното политическо доверие и сътрудничество в областта на сигурността, да се съобразяват с основните интереси и основните грижи на останалите държави, да се зачитат взаимно суверенитета, сигурността и интересите на развитието, да се противопоставят на хегемонизма и силовата политика, да отхвърлят манталитета на Студената война и блоковата конфронтация и да работят заедно за изграждане на глобална общност за сигурност за всички”.

Последва подкрепа за предложението от Уругвай, Никарагуа, Куба, Пакистан, Индонезия и Сирия. Инициативата е част от все по-неистовите усилия на Пекин да се противопостави на водените от САЩ блокове, които обвинява за глобалните конфликти и напрежение.

Според професора по международни отношения в университета „Ренмин“ в Пекин Тян Уенлин, световният ред, който Западът води, е „варварски и кървав“. Според Тян САЩ въвличат други нации във войни.

"Държавите спешно настояват за нова парадигма за глобална сигурност, основана на равенство и взаимно доверие, както и на бързите промени в международния пейзаж. В резултат на това инициативата за глобална сигурност е предназначена да защитава интересите на по-широк спектър от хора по света“, пише Тян в статия, цитирана от „Financial Times”.

Според експерти новият фокус на Пекин към сигурността бележки отклонение от досегашния му подход към международните отношения. По-голямата роля на Китай е очевидна в Тихоокеанския район, където бързо разширява влиянието си в сравнение с това на западните сили.

Китайско есе с призив Пекин да скъса връзките с Путин стигна до 1 млн. души. После се намеси цензурата

По време на обиколката си в региона външният министър на Китай Уанг И предложи споразумения за сътрудничество в редица области на осем островни държави. Областите включват сигурността, правоприлагането, митниците, риболова и киберсигурността.

Според директора на програмата за изследвания на сигурността в Масачузетския технологичен институт Тейлър Фрейвел инициативата на Китай е част от опитите му да делегитимира глобалната роля на САЩ.

„Мисля, че фокусът ще бъде основно върху държави от развиващия се свят. Това очевидно е огромен приоритет за Китай, особено в светлината на неговото отчуждение от по-голямата част от Европа“, каза той.

Китайските дипломати популяризират идеята за GSI в развиващите се страни, сред които са Индия, Филипините, Уганда, Сомалия и Кения, чрез статии в местни медии и на уебсайтовете на посолствата.

Експерти по сигурността посочват, че плановете за новата инициатива предшестват войната в Украйна, но инвазията на Русия направи това начинание едновременно по-спешно и трудно.

Урок по война - Какви бележки си води Китай за руската инвазия в Украйна

Анализаторите смятат, че Пекин в крайна сметка може да институционализира програмата, както направи с инициативата си "Един пояс, един път“ – глобална стратегия на Китай за развитие на инфраструктурното развитие в близо 70 страни. Тя беше обявена през 2013 г., но редица нации се присъединиха към нея едва през 2016 г. Това показва, че новите планове на китайската държава могат да отнемат години.

„Те искат да консолидират голям лагер от държави, които не искат да вземат страна в това, което виждат като поляризиран свят“, казва Юн Сун, директор на китайската програма в мозъчния тръст Stimson Center.

Според него ще бъде невъзможно такава стратегия да бъде широко приложена в глобален мащаб, тъй като все още не е ясно дефинирана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тяснопартийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023