Снимка: © Getty Images

От Си Дзинпин и Владимир Путин до съоснователя на Microsoft Бил Гейтс - това са само няколко от участниците в едно от най-очакваните политически събития на годината, организирано по идея на американския президент Джо Байдън. 

40 държавни ръководители ще вземат участие в двудневната Климатична среща на върха на 22 и 23 април, която ще се проведе под формата на видеоконферентна връзка. Сред тях ще бъдат Еманюел Макрон и Ангела Меркел, Бенямин Нетаняху и Марио Драги, Реджеп Тайип Ердоган, Борис Джонсън и други. Независимо от дистанционния режим на работа - това ще бъдe ключово събитие заради възможността за директни разговори между Китай, Русия, САЩ и ЕС в разгара на един от най-критичните моменти за геополитиката.

Съгласието на Си Дзинпин и Владимир Путин да участват във форума е символично на фона на напрежението, което се обтяга между тях и Съединените щати през последните години - заради търговската война с Китай, както и заради военния конфликт в Източна Украйна и руската намеса в американските избори. 

Вашингтон получава възможност да се върне обратно на масата за преговори по проблемите за климатичните промени, след като администрацията на Доналд Тръмп оттегли подкрепата си за Парижкото споразумение от 2015 г.

САЩ е втората държава по най-високи въглеродни емисии в света след Китай.

САЩ и Китай се споразумяха да си сътрудничат в сферата на климатичната политика, макар че остават на противоположни позиции по темите за търговията, защитата на човешките права, интелектуалната собственост и технологичната надпревара. 

Една от очакваните новини от срещата е обявяването на нова цел за съкращаване на вредните емисии на САЩ в сравнение със заявените планове от преди шест години. Климатични активисти и някои компании настояват Джо Байдън да се ангажира с намаляване на емисиите на САЩ с около 50% до 2030 г. в сравнение с нивото им от 2005 г. За сравнение, администрацията на Обама се беше ангажирала с 26-28% намаляване на емисиите към 2025 г., когато подписа споразумението от Париж. 

Междувременно повече от 300 директори на някои от най-големите американски компании като Google, Apple, Walmart и Unilever подписаха общо писмо до Байдън, с което изискват от него удвояване на ангажимента за намаляване на замърсяването от индустрията. 

В плановете за управление на Демократите е включен план за инвестиции в инфраструктурата, част от които ще бъдат насочени за преход към чиста енергия. По-голямата част от тези разходи трябва да се покрият с увеличение на корпоративния данък. 

Китай също възнамерява да сложи лимит на въглеродните емисии и да постигне неутралност към 2060 г. (десетилетие по-късно от Съединените щати). 


Бил Гейтс издава нова книга: Решението на пандемията е лесно на фона на климатичната криза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина