Снимка: © Getty Images

Когато полицията в Берлин се принуди да разпръсне протеста срещу Covid-мерките с водни оръдия, опозиционната популистка партия "Алтернатива за Германия" сравни политиката на Меркел с акта, сложил началото на възхода на Адолф Хитлер на власт през 1933 г. 

Опитът за опазване на населението от епидемията среща силно агресивна съпротива както от крайната десница, така и от крайната левица. А "вносът" на абсурдни конспиративни теории като QAnon от Америка към Европа усложнява кризата още повече. 

"За преобладаващото мнозинство от протестиращите в Германия демокрацията отдавна е претърпяла крах. Както леви, така и десни популисти са убедени, че живеят в диктатура, че нямат право на свободно изразяване на мнение, и че държавата навлиза все по-дълбоко в личния живот на гражданите. Символът на този протест е отказът да се носи маска, която уж затваря устите им. Много от протестиращите наистина вярват, че Германия отново преживява 1933 година. От години следя много от тези хора в интернет - те смятат, че до една година постепенно ще им бъдат отнети всички граждански права и свободи и ще бъдат подложени на задължителна ваксинация", казва проф. Михаел Бутер в интервю за "Събота 150" на БНР. 

Бутер е преподавател в университета в Тюбинген, като се занимава с културология, литературознание и американски изследвания. 

 Пише докторската си дисертация за образа на Адолф Хитлер в американската литература и тогава се сблъсква за първи път с конспиративните теории през океана. Защото не малко американци тогава вярват, че силно нацистко лоби в Америка подготвя син на Адолф Хитлер за Белия дом. Днес интересът на проф. Михаел Бутер е насочен към привържениците на конспиративната теория, че Covid-19 не съществува. 

Защо мотивът за връщането на 1933 г. е толкова упорит в съзнанието на протестиращите и има ли паралели между събитията тогава и сега? 

"Законът, който беше гласуван от Бундестага в сряда, няма нищо общо със събитията от 1933 година, както твърдят демонстрантите. В преобладаващата си част те са привърженици на крайната десница и се надяват, че с действията си могат да спечелят нови симпатизанти. Но има и хора, които за съжаление наистина вярват, че живеем в диктатура", казва той. 

Ако през 30-те години конспиративната теория "Евреите са вреда за народа" се е разпространявала от управляващата Националсоциалистическа партия на Германия като оправдание за геноцида, сега конспирациите се разпространяват срещу властта. 

"Пандемията радикализира привържениците на конспиративни теории. Лично се убедих - преди пандемията несъгласните с мнението ми ми изпращаха имейли и ми пишеха просто, че не съм прав. Сега вече откровено ме наричат „фашист“. Специално в Германия изследванията по време на пандемията показват, че привържениците на конспирациите не са се увеличили като брой, но са станали значително по-радикални и по-видими. Освен това вярата в такива теории се е превърнала в тяхно основно кредо. За съжаление, тези, които сега протестират, са готови да използват сила срещу полицията, както видяхме в Лайпциг и Берлин", казва проф. Михаел Бутер. 

Как чалгата и културизмът прегърнаха QAnon в България

Привнасянето на мотиви от американската конспиративна теория QAnon в Европа дава опора на хората, които вярват, че вирус няма, а "дълбоката държава" е враг. 

В нейно лице се виждат "либералните елити, които според конспираторите в основата си са педофили". 

"Протестиращите срещу рестриктивните мерки заради Covid-19 напоследък вадят на преден план закрилата на децата, които според тях страдат най-много от ограниченията", казва той. 

Учебната година в България също започна с протести срещу носенето на маски в училищата, като някои от организаторите им се оказаха членове на групи като БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и на Facebook-общности за борба срещу "незаконни държавни отнемания на деца и предоставянето им на частни НПО с цел финансови облаги"

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Германският изследовател не смята, че модерацията на Facebook и Twitter е решение на проблема с ширещата се епидемия от фалшиви новини. 

"Facebook трие такова съдържание прекалено късно, т.е. когато дадена конспиративна теория вече е масово разпространена. А това обикновено е и моментът, когато самите привърженици на такива теории сменят платформата. Ако съдържанието на QAnon беше изтрито преди 2-3 години, може би щеше да има смисъл. Но сега, когато всички говорят за тях? Те отдавна вече са се преместили в Telegram и други платформи. Освен това свободата на изразяване е висша ценност, която не трябва да се ограничава, стига да не се нарушават закони. Демокрацията е достатъчно силна, за да издържи на разпространението и на такива глупости. А и не искам алгоритмите на американски компании да определят, какво мнение се споделя и разпространява в Европа.

По-добре би било такова съдържание да се маркира с предупреждение към потребителите, но не и да се изтрива. Но най-важно си остава просвещението. Множество изследвания показаха, че единствено превенцията и просвещението помагат за изграждането на имунитет срещу безумиците, които се разпространяват в интернет", казва той. 

Проф. Бутер предупреждава, че конспиративните теории могат да радикализират хората и да доведат до насилие. 

Koнспирациите като "транквиланти": Как пандемията промени психиката на българите

"Нападателите смятат, че с оръжие в ръка могат да се намесят и да преборят световния заговор, който смятат, че са прозрели. Тази опасност съществува и сега, по време на пандемията. Протестите не застрашават демокрацията, но за съжаление не мога да изключа, че няма да се появи някой, който да извърши въоръжено нападение заради убеждението си, че така ще пребори световната конспирация Covid-19", казва проф. Михаел Бутер.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект