Китай се опитва да овладее дипломатическата буря след спорния коментар на посланика си в Париж Снимка: © Getty Images

Китай се опитва да успокои политическата буря, която беше предизвикана от изказването на посланика ѝ в Париж относно суверенитета на полуостров Крим и този на бившите съветски републики.

В понеделник правителството на Пекин заяви, че уважава суверенитета на бившите републики на Съветския съюз, а говорител на посолството обясни, че коментарите на посланика "не са декларация за политика, а израз на личните му възгледи".

Скандалът се зароди след телевизионния интервю на китайския посланик Лу Шай пред френската медия LCI. В него дипломатът не само повтаряше опорните точки на Кремъл за конфликта в Украйна, но и постави под въпрос суверенитета на всички републики, отделили се като независими държави след разпадането на СССР.

Водещият го попита дали възприема окупирания от 2014 г. полуостров Крим за украинска територия, на което Лу Шай се поколеба и отговори, че това: "зависи как се гледа на проблема".

Посланикът направи връзка между Украйна и бившите съветски републики по отношение на междунардното право, като каза че спрямо него те дори "нямат статут", който да е ефективeн, защото няма споразумение, което да затвърди суверенитета им.

Неуместните му коментари се отнасят до независимостта Литва, Латвия и Естония (част от ЕС и НАТО), Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин се опита да успокои политическите страни, като каза, че няма промяна в позицията на Пекин относно суверенитета на тези страни.

"Китай уважава суверенния статут на бившите съветски републики след разпадането на Съветския съюз. Някои медии представиха невярно позицията на Китай по въпроса за Украйна, за да посеят раздор между Китай и съответните държави", каза Мао Нин.

Франция и Естония посъветваха посланик Лу да мисли, преди да говори.

По време на среща с пнего в понеделник Министерството на външните работи на Франция подчерта "неприемливия характер" на неговото изказване и поставянето под въпрос на "суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави", се посочва в изявление на министерството.

В него се казва, че международната общност - включително Китай - признава 15-те държави, които получиха или възстановиха независимостта си с разпадането на Съветския съюз. Сред тях е и Украйна и нейните граници, които включват Крим, когато тя обяви независимостта си през 1991 г. Париж призова посланика да стъпва върху "официалните позиции на своята страна, когато говори публично", се казва в изявлението.

В Естония висшият служител на външното министерство Кристи Карелсон каза, че дори забележките на посланика в Париж Лу да отразяват лична позиция, той все пак е официален представител на Китай.

"Надяваме се, че представителите на Китай ще се въздържат от изразяване на подобен тип мнения в бъдеще", заяви Карелсон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024