Комисията за "Нотариуса" ще изслуша петима магистрати, сред които Георги Ушев Снимка: © Булевард България

Временната комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса, ще изслуша днес петима магистрати.

Пред народните представители първи предстои да се яви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев относно получени данни и извършени проверки от страна на ВСС във връзка с евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

Теодора Точкова, главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), ще бъде изслушана относно получени данни и извършени проверки от страна на ИВСС във връзка с евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

Точкова трябваше да говори пред депутатите на заседението от 26 март, но напусна зала с думите, че "не може да говори, ако няма кворум".

Тогава депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията на Никола Минчев решиха да бламират заседанието.

Изслушан ще бъде и Георги Ушев – съдия в Софийски апелативен съд, бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния Специализиран наказателен съд относно евентуално наличие на групи за влияние в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и предприети мерки в качеството на административен ръководител.

Ушев беше посочен като първия магистрат, който би трябвало да даде обяснения пред Народното събрание за разцвета на групировките на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Еврото.

Това стана в размяна на реплики между депутата от ГЕРБ Маноил Манов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков на първото заседание на анкетната комисия за Нотариуса.

Тогава Андрей Янкулов от АКФ призова депутатите да направят пълен анализ на работата на закритите Спецсъд и Спецпрокуратура.

Прокурорът от Софийска районна прокуратура Константин Сулев ще бъде изслушан относно спазване стандартите на независимост и липса на вмешателство във вътрешното убеждение в организацията на работата в Софийска районна прокуратура.

Сулев е един от четиримата прокурори по разследването "Осемте джуджета", който е събирал доказателства и за корупционни практики на магистрати в ресторанта на Петьо Петров - Еврото.

Той е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер.

Според обвинението с действията си Константин Сулев не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство. Твърди се, че целта е била да причини вреди на Петьо Петров и доверения му човек Кристиян Христов.

Това е вторият случай, в който прокуратурата обвинява Константин Сулев и го отстранява от длъжност.

През септември 2017 г., месец след като е повишен в длъжност и преминава от СРП в Специализираната прокуратура, главният прокурор Сотир Цацаров внася искане за отстраняването му от длъжност заради две разследвания за кражба на електрически ток и за сводничество на млада жена.

Прокурорът е оправдан на три поредни инстанции поради липса на доказателства, но процесът отнема три години.

Пред депутатите ще се яви и Галя Георгиева, съдия в Софийски апелативен съд, във връзка със заявеното от нея желание за провеждане на изслушване относно изнесени данни за дейността на групата около Мартин Божанов.


Обвинител и обвиняем по "Осемте джуджета" се оказаха колеги по стая в Прокуратурата

Прокурор, разследвал "Осемте джуджета", отива на съд. Свидетели срещу Еврото се отмятат от показанията си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024