Прокурор, разследвал "Осемте джуджета", отива на съд. Свидетели срещу Еврото се отмятат от показанията си Снимка: © Антикорупционен фонд

Разследването срещу Петьо Петров - Еврото за корупционната схема "Осемте джуджета", по което се проверява и и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, е на път да катастрофира тотално

Един от четиримата наблюдаващи прокурори по делото „Осемте джуджета“ официално е даден на съд за действията си в двуседмичния период на разследавнето през лятото на 2023 г.

Междувременно, "Капитал" твърди, че свидетелите по казуса, които съобщаваха за подкупи от Еврото към няколко магистрати - вкл. Сарафов - се отмятат от твърденията си.

Според неофициална информация на медията - Любена Павлова, бившата жена на Петьо Еврото, изведнъж е обявила, че е свидетелствала срещу Сарафов "под принуда" на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Освен че е свидетел срещу бившия си мъж, Павлова е и обвиняема по друго дело заедно с Петьо Еврото за присвояване на злато и пари по процеса за собствеността на завода "Изамет". Неговият основател Илия Златанов беше първият човек, който открито заговори срещу престъпленията на тогавашното семейство Петрови в разследването на Антикорупционния фонд. 3 г. по-късно Павлова също реши да говори пред АКФ, вече след развода си, за да обвини своя бивш съпруг и съучастник в отправяне на заплахи срещу Иван Гешев след бомбения взрив край кортежа му.

Смяна на показанията са направили и други от останалите трима свидетели, което прави показанията им неизползваеми от специалния прокурор по разследването срещу Сарафов Даниела Талева, става ясно от статията в "Капитал".

Това е пълен провал на единствения опит на прокуратурата да извади наяве мрежата за търговия с влияние на бившия следовател Петров - аналогична с тази на Мартин Божанов - Нотариуса.

В петък Софийският градски съд съобщи, че е получил обвинителен акт срещу Константин Сулев, прокурор от Софийска районна прокуратура. Това е един от четиримата прокурори по разследването "Осемте джуджета", който е събирал доказателства и за корупционни практики на магистрати в ресторанта на Петьо Петров.

Според обвинението, с действията си Константин Сулев не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство. Твърди се, че целта е била да причини вреди на Петьо Петров и доверения му човек Кристиян Христов.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание.

За разследването срещу Сулев се знаеше още от октомври 2023 г., когато Софийската градска прокуратура вече беше прекратила разследването за "Осемте джуджета", а Иван Гешев беше отстранен като главен прокурор.

Това е вторият случай, в който прокуратурата обвинява Константин Сулев.

През септември 2017 г., месец след като е повишен в длъжност и преминава от СРП в Специализираната прокуратура, главният прокурор Сотир Цацаров внася искане за отстраняването му от длъжност заради две разследвания за кражба на електрически ток и за сводничество на млада жена.

Целият процес срещу Константин Сулев продължава 3 години. Прокурорът е оправдан на три поредни инстанции поради липса на доказателства.

През това време той няма право да работи като магистрат, възстановен е на длъжност едва през април 2020 г. - но не в Спецпрокуратурата, а в СРП.

През април 2023 г., прокурорът Сулев осъжда прокуратурата на първа инстанция, като съдът признава правото му на обезщетение за претърпените вреди в размер на около 45 000 лв.

Как прокурорът, обвинил Петьо Еврото, стана обвиняем. И защо делото "Осемте джуджета" вече го няма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024