Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета" Снимка: © bTV

Бизнесменът Илия Златанов, който е основен свидетел по делото „Осемте джуджета“, е бил привикван 49 пъти от 2021 г., за да дава показания срещу бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

„Няма седмица да не съм викан в някое районно, СДВР или прокурор. Показанията ми са едни и същи, но те искат да чуят несъответствие, за да се прехвърли вината върху мен“, заяви Златанов по bTV.

Преди дни той отново е призован да даде показания по един от сигналите срещу Борислав Сарафов, засягащ негови връзки с групировката на бившия следовател – Еврото.

Няколко дни по-късно автомобилът му е откраднат от подземен паркинг, оборудван с охранителна система СОТ.

Според бизнесмена кражбата е опит за сплашване, заради дадените от него показания.

Той разказа, че крадците са дошли със собствена кола, изключили са електричеството в цялата сграда централно. Около 3.20 ч. след полунощ негов съсед ги вижда, докато паркира и те бягат. По-късно, около 5 ч., те се връщат, за да вземат конкретно неговия автомобил и си тръгват.

Престъплението е извършено в същия ден, в който съдия Цариградска описа два поредни опита за сплашването ѝ.

Илия Златанов беше в студиото на bTV заедно с адвоката си Грета Ганева.

Самата Ганева разказа, че също е получавала заплахи, след като е подала сигналите за схемата около „Осемте джуджета“.

Това се случва по времето, докато Младен Маринов е министър на вътрешните работи.

„Два часа след като подадох сигнала до Младен Маринов – започнаха заплахи. След това му се обадих и попитах, как е възможно да се заплашват адвокати – оттам заплахите продължиха, но под друга форма - на моя телефон започнаха да търсят Младен", разказа адвокат Ганева.

Златанов е категоричен, че дейността на Пепи Еврото не би била възможна без протекцията на висши магистрати и политици. По думите му той редовно е бил посещаван от Борислав Сарафов и Димитър Франтишек, както и от Иван Гешев.

„Аз много се съмнявах, че той ще ми свърши работа и той казваше „Виждаш ли кои идват при мен, те нямаше да идват, ако аз не им помагам,“ заяви Златанов и допълни, че освен него, пред кабинета на Еврото са чакали и много други хора, но не пожела да каже от „кои контингенти, защото когато кажа нещо – и хоп, изчезва ми нещо,“ заяви основният свидетел по делото „Осемте джуджета“.

По думите му в схемата са замесени и политици „които седят на първия ред в парламента“.

„Нашата фамилия е предала 35 кг. злато на Любена (бел. ред: бившата съпруга на Петър Петров – Еврото). Има записи от камери, кой прокурор е качил златото в асансьора, кой прокурор е слязъл с подставените лица на Любена, има свидетели , че Любена е качила в джипа си тези 35 кг. злато. Има свидетелски показания, че са предадени 560 хиляди евро, също на спецпрокуратурата по Любена Петрова", заяви Златанов и посочи двойни стандарти в правораздававането.

"На Петьо Еврото е свалена европейската заповед за издирване, защото нямало данни за престъпление. Да вземем двойния стандарт – Иванчева и Петрова за 20 000 евро седяха в ареста 8 месеца. Иванчева бременна седя в ареста. Тя трета година търка наровете в сливенския затвор“, посочи той.

Според Златанов по време на всички дела е присъствал адвокатът на Мартин Божанов – Велимир Атанасов, който си е водел бележки, без да представлява нито една страна.

Адвокатът на Илия Златанов Грета Ганева допълни, че Велимир Атанасов е пристъствал като посетител по времето на COVID, когато имаше извънредни мерки.

„Ние доста се учудихме какво прави колегата тук. По-късно разбрахме, че бившата съпруга на Петьо Еврото – Любена Павлова, вероятно е получила някаква закрила от страна на Нотариуса. Очевидно делата са били следени, за да може да се окаже подкрепа“, обясни Грета Ганева.

Все пак не успяват да пробият.

"Протекцията на Нотариуса е неофициална. Знам за неща, които са ми споделени от колеги и не е уместно да ги разкривам. Любена може да е имала желание да промени нещо в своята защита – адвокатите, които я представляват“, допълни още тя.

Схемата около „Осемте джуджета“ доби публичност след разследване на Антикорупционния фонд преди четири години.

Тогава Илия Златанов съсобственик на фирмата за производство на асансьори "Изамет" разказа, че след 2-годишен спор със сина си за контрола върху семейния бизнес се е обърнал за помощ към Петър Петров, станал известен като Пепи Еврото, по съвет на свой неназован съсед.

Днес Златанов определи схемата като "много хитра постановка".

„Процесуалните представители на Любена бяха мои адвокати – всичко беше направено като много хитра постановка. Натрапиха ми ги. Накараха ме да се откажа от предишните адвокати, които бяха спрели в Агенцията по вписванията кражбата на моите фирмени дялове“, разказа Илия Златанов. Заради тази кражба и заради семейни спорове той се обръща за помощ към Петьо Петров.


Как прокурорът, обвинил Петьо Еврото, стана обвиняем. И защо делото "Осемте джуджета" вече го няма

Нотариуса не е единственият "брокер" със сменен ЕГН: Спомнете си за делото на Петьо Еврото

Съдия Цариградска отново е заплашвана: "Кажи на тая жена да се кротне"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024