Комитова отговори на ГЕРБ за АМ "Хемус": Няма как да спрем строителство, което не е започнало Снимка: © Булевард България

След като бившият премиер Бойко Борисов обвини служебното правителство, че е спряло ремонтите на АМ „Хемус“, регионалният министър Виолета Комитова му отвърна с думите: „Няма как да спрем строителство, което не е започнало“.

"Никой не спира строителството на магистрала „Хемус“. Но нека обясним кой може да го спре. Това са строителните фирми, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари да им платят заплати за този месец, което ще е лъжа. Фирмите имат пари. Друг, който може да спре строителството, е Стоян Беличев, защото управлява "Автомагистрали". Аз нямам власт над него", каза Комитова в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Автомагистрали“ се оплака с отворено писмо, че блокирането на сметките на фирмата от страна на регионалния министър пречи на строителството на АМ „Хемус“, а държавното дружество било пред „колапс“. Комитова въведе лимит на разходите на "Автомагистрали" за АМ "Хемус", като средства му се отпускат само срещу представяне на документи за свършена работа.

До блокирането на сметките се стигна, след като стана ясно, че „Автомагистрали“ са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми за укрепване на свлачища и срутища, но за над година и половина работа е приключена дейността само по 1 от общо 84 проекта. Комитова смени ръководството и поиска вписване на нови шефове, но Стоян Беличев обжалва и съдът блокира вписването, защото предложението било направено без конкурс.

Малко след интервюто ѝ стана ясно, че най-после новото ръководство е било вписано в Търговския регистър

От третия опит: "Автомагистрали" има ново ръководство

Отделно бившият премиер Бойко Борисов заяви, че служебното правителство „изчегъртва“ АМ „Хемус“. „Много ми е мъчно. Изчегъртаха бъдещето на Северна България“, каза той. В атаката към Комитова се включи и бившият регионален министър Николай Нанков, както и още лица от ГЕРБ.

„Строежът на магистралата представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. „Хемус“ е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1,95 млрд. лева, а за 7, 8 и 9 – 1,8 милиарда“, обясни Комитова пред Нова ТВ.

„В участъците 1, 2 и 3 се извършва строителство с разрешението за строеж, а в останалите не е започнало строителството. В едно, две и три се строи, там вече парите са дадени авансово и няма как да бъде спряно изграждането. До месеци тази част трябва да е готова“, заяви тя.

Към днешна дата са изплатени 71% от парите, а са завършени 4% от проекта, посочи регионалният министър. Девет километра са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16% от магистралата е изпълнена.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако "Хемус" остане незавършена, ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата“, допълни тя.


Над половин милиард км. магистрала и 555 555 шарана

Държавата е раздала 182 млн. лв. за правителствен комплекс без обществена поръчка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022