Комитова отговори на ГЕРБ за АМ "Хемус": Няма как да спрем строителство, което не е започнало Снимка: © Булевард България

След като бившият премиер Бойко Борисов обвини служебното правителство, че е спряло ремонтите на АМ „Хемус“, регионалният министър Виолета Комитова му отвърна с думите: „Няма как да спрем строителство, което не е започнало“.

"Никой не спира строителството на магистрала „Хемус“. Но нека обясним кой може да го спре. Това са строителните фирми, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари да им платят заплати за този месец, което ще е лъжа. Фирмите имат пари. Друг, който може да спре строителството, е Стоян Беличев, защото управлява "Автомагистрали". Аз нямам власт над него", каза Комитова в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Автомагистрали“ се оплака с отворено писмо, че блокирането на сметките на фирмата от страна на регионалния министър пречи на строителството на АМ „Хемус“, а държавното дружество било пред „колапс“. Комитова въведе лимит на разходите на "Автомагистрали" за АМ "Хемус", като средства му се отпускат само срещу представяне на документи за свършена работа.

До блокирането на сметките се стигна, след като стана ясно, че „Автомагистрали“ са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми за укрепване на свлачища и срутища, но за над година и половина работа е приключена дейността само по 1 от общо 84 проекта. Комитова смени ръководството и поиска вписване на нови шефове, но Стоян Беличев обжалва и съдът блокира вписването, защото предложението било направено без конкурс.

Малко след интервюто ѝ стана ясно, че най-после новото ръководство е било вписано в Търговския регистър

От третия опит: "Автомагистрали" има ново ръководство

Отделно бившият премиер Бойко Борисов заяви, че служебното правителство „изчегъртва“ АМ „Хемус“. „Много ми е мъчно. Изчегъртаха бъдещето на Северна България“, каза той. В атаката към Комитова се включи и бившият регионален министър Николай Нанков, както и още лица от ГЕРБ.

„Строежът на магистралата представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. „Хемус“ е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1,95 млрд. лева, а за 7, 8 и 9 – 1,8 милиарда“, обясни Комитова пред Нова ТВ.

„В участъците 1, 2 и 3 се извършва строителство с разрешението за строеж, а в останалите не е започнало строителството. В едно, две и три се строи, там вече парите са дадени авансово и няма как да бъде спряно изграждането. До месеци тази част трябва да е готова“, заяви тя.

Към днешна дата са изплатени 71% от парите, а са завършени 4% от проекта, посочи регионалният министър. Девет километра са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16% от магистралата е изпълнена.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако "Хемус" остане незавършена, ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата“, допълни тя.


Над половин милиард км. магистрала и 555 555 шарана

Държавата е раздала 182 млн. лв. за правителствен комплекс без обществена поръчка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024