Консултациите за кабинет. Габриел поиска още време, Денков видя напредък в преговорите (Обновена) Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарно представените партии за съставяне на ново правителство, след като премиерът Николай Денков подаде оставка на 5 март.

Първи при държавния глава в 9.30 пристигнаха представителите на ГЕРБ - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, но не и лидерът на партията Бойко Борисов.

В началото на срещата Румен Радев попита Мария Габриел дали имат нужда от още време след преговорите с партньорите им от ПП-ДБ през уикенда, за които все още няма официална информация какъв резултат е бил постигнат.

"Считате ли при провал на тези преговори мандата за неизпълнен или имате други опции: търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на друг партньори или повтаряне на решението, което взехте преди девет месеца - участие в управление с друг мандат?", попита Радев.

От отговора на Габриел в откритата част на срещата също не стана ясно как са приключили преговорите.

"Имаме нужда от малко време", призна обаче след края ѝ преди медиите.

Габриел каза още, че се работи върху общ текст, в който водещи да са позициите, поставени от ГЕРБ. От партията настояват да бъде сключено коалиционно споразумение, а задачите от него да се изпълняват през целия мандат на 49-ото Народно събрание. Предвижда се подялба на ръководните позиции в министерствата по равно и механизъм за вземане на решения, наред с други неща.

ПП-ДБ от своя страна предлагат меморандум, който очертава основните приоритети за евентуалното следващо правителство. Те включват механизъм за попълване на регулаторите, реформи в съдебната власт и службите за сигурност.

Премиерът в оставка Николай Денков отбеляза в началото на разговорите в президенството малко след 11:30, че след преговорите с ГЕРБ "напредък има" и не поиска допълнително време за връчване на мандата от държавния глава.

"Изцяло във вашите правомощия е да решите как ще действате. Не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази прорцедура," отговори Денков на въпроса, който Радев зададе и на неговата формация.

След края ѝ пред журналисти заяви, че единствената възможност за съставяне на кабинет е с първия мандат и определи себе си като "умерен оптимист" това да се случи.

"Ако не стане, отиваме на избори," обяви премиерът в оставка.

"Има още работа по преговорите. Освен споразумението, по което работихме и вчера, и онзи ден, трябва да уточним законодателната програма. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и състава на Министерски съвет. Докато не бъде завършена цялата работа, нямаме документ, около който да се съгласим," каза още той.

Според Конституцията президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии, а след това да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна формация - ГЕРБ-СДС. Очаква се това да е Мария Габриел.

В Конституцията няма предвиден срок кога да бъде връчен първият мандат и първата възможна дата е още в сряда, 13 март.

Ако първият мандат бъде връчен на ГЕРБ-СДС и той не се осъществи, президентът трябва да връчи такъв на ПП-ДБ. Ако и те не успеят, мандатът отива при избрана от държавния глава политическа сила, а при трети провал се насрочват предсрочни избори.

ДПС се обяви за "фактор на стабилност", ако има ротация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024