Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ критикува наследника си Стойчо Кацаров заради въвеждането на зеления Covid-сертификат още след първата поставена доза от двудозовите ваксини.

Кацаров поправи първоначалната си заповед и в нея включи част, която гласи, че хората с поставена първа доза няма да чакат 14-дневен период след завършване на имунизационния цикъл, за да получат сертификат за достъп до обществени обекти. Те ще могат да вземат временен документ още след първата ваксинация.

„Ние също приветстваме въвеждането на зеления серт, но не по този начин, трябваше да се каже от началото на лятото, че от 1 ноември този сертификат ще е наличен. Сертификатът след първата доза от ваксини, които са двудозови, е опасно за живота на хората. Те могат да загинат заради такива глупави решения“, твърди Ангелов пред bTV.

Той показа зеления си сертификат и посочи, че след първата доза пише „незавършен“. Цитира и кратките характеристики на двуздозовите ваксини, според които защита се постига след втората доза. „Тази заповед противоречи на европейския регламент, който е със силата на закон“, казва Кацаров.

Временният сертификат след първа доза от Pfizer, Moderna или AstraZeneca няма да важи в ЕС, а само за достъп до обществени обекти на закрито в България. Той ще действа до получаване на реалния документ след завършване на имунизационния цикъл. Причината за въвеждането на мярката беше хората да не правят предубеден избор към препарата на Janssen, който е еднодозов и дава автоматична възможност за изваждане на сертификат.

Ангелов реши да атакува и цялото служебно правителство, начело със Стефан Янев. „Вчера вероятно премиерът излъга - около няколко седмици той твърдеше, че отговорността за мерките трябва да я носи здравният министър, а здравният министър казваше, че мерките няма да са политически, вместо това ще са взети от експерти. Но не е така“.

Попитан как би подходил той, ако още беше здравен министър, Ангелов каза: „Нямаше да спрем да правим ваксини, да проспим лятото и да се съмняваме в качествата на ваксините, каквото беше първото изявление на Кацаров. Болниците не са подготвени. Трябва да има извънредни доставки на ремдесивир. Еврокомиарят по здравеопазването казва, че у нас трябва да се въведе механизъм за гражданска защита“.

Точно по време на управлението на Ангелов обаче България претърпя две смъртоносни Covid-вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 г. Кабинетът „Борисов 3“ не успя да задейства успешно ваксинационната кампания и да убеди обществото в безопасността на препаратите, а бившите управляващи също „проспаха“ едно лято и не подготвиха болничната система.

„Похвално е, че процентът ваксинирани се покачи, но ние правехме по 40 хил. ваксини на ден“, каза Кацаров. Това обаче не е истина, защото в период от 4 месеца при неговото управление в МЗ има общо 750 хиляди поставени ваксини.

„Казах, че ще постигнем в края на лятото колективния имунитет, ако запазим нашия темп на ваксинация. Фазите бяха изключително прецизно подбрани от експерти, те не са измислица на България, а взаимствани от ЕС. Не бяха пропуснати възрастните хора. Разликата между ваксинираните възрастни у нас и тези в Германия е различна – у нас те не живеят в социални домове. Ние ваксинирахме повече възрастни в процентно отношение в сравнение със Стойчо Кацаров“, твърди бившият здравен министър.

При Костадин Ангелов и кабинета „Борисов 3“ обаче България отново беше последна по процент на ваксинираните в ЕС.


Кой има право на Covid-сертификат?

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му