Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ критикува наследника си Стойчо Кацаров заради въвеждането на зеления Covid-сертификат още след първата поставена доза от двудозовите ваксини.

Кацаров поправи първоначалната си заповед и в нея включи част, която гласи, че хората с поставена първа доза няма да чакат 14-дневен период след завършване на имунизационния цикъл, за да получат сертификат за достъп до обществени обекти. Те ще могат да вземат временен документ още след първата ваксинация.

„Ние също приветстваме въвеждането на зеления серт, но не по този начин, трябваше да се каже от началото на лятото, че от 1 ноември този сертификат ще е наличен. Сертификатът след първата доза от ваксини, които са двудозови, е опасно за живота на хората. Те могат да загинат заради такива глупави решения“, твърди Ангелов пред bTV.

Той показа зеления си сертификат и посочи, че след първата доза пише „незавършен“. Цитира и кратките характеристики на двуздозовите ваксини, според които защита се постига след втората доза. „Тази заповед противоречи на европейския регламент, който е със силата на закон“, казва Кацаров.

Временният сертификат след първа доза от Pfizer, Moderna или AstraZeneca няма да важи в ЕС, а само за достъп до обществени обекти на закрито в България. Той ще действа до получаване на реалния документ след завършване на имунизационния цикъл. Причината за въвеждането на мярката беше хората да не правят предубеден избор към препарата на Janssen, който е еднодозов и дава автоматична възможност за изваждане на сертификат.

Ангелов реши да атакува и цялото служебно правителство, начело със Стефан Янев. „Вчера вероятно премиерът излъга - около няколко седмици той твърдеше, че отговорността за мерките трябва да я носи здравният министър, а здравният министър казваше, че мерките няма да са политически, вместо това ще са взети от експерти. Но не е така“.

Попитан как би подходил той, ако още беше здравен министър, Ангелов каза: „Нямаше да спрем да правим ваксини, да проспим лятото и да се съмняваме в качествата на ваксините, каквото беше първото изявление на Кацаров. Болниците не са подготвени. Трябва да има извънредни доставки на ремдесивир. Еврокомиарят по здравеопазването казва, че у нас трябва да се въведе механизъм за гражданска защита“.

Точно по време на управлението на Ангелов обаче България претърпя две смъртоносни Covid-вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 г. Кабинетът „Борисов 3“ не успя да задейства успешно ваксинационната кампания и да убеди обществото в безопасността на препаратите, а бившите управляващи също „проспаха“ едно лято и не подготвиха болничната система.

„Похвално е, че процентът ваксинирани се покачи, но ние правехме по 40 хил. ваксини на ден“, каза Кацаров. Това обаче не е истина, защото в период от 4 месеца при неговото управление в МЗ има общо 750 хиляди поставени ваксини.

„Казах, че ще постигнем в края на лятото колективния имунитет, ако запазим нашия темп на ваксинация. Фазите бяха изключително прецизно подбрани от експерти, те не са измислица на България, а взаимствани от ЕС. Не бяха пропуснати възрастните хора. Разликата между ваксинираните възрастни у нас и тези в Германия е различна – у нас те не живеят в социални домове. Ние ваксинирахме повече възрастни в процентно отношение в сравнение със Стойчо Кацаров“, твърди бившият здравен министър.

При Костадин Ангелов и кабинета „Борисов 3“ обаче България отново беше последна по процент на ваксинираните в ЕС.


Кой има право на Covid-сертификат?

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023