"Възраждане" заговори за "феодализация" след резултата на "Величие" Снимка: © Булевард България

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече изненадващо прескочилата 4-процентовата бариера формация "Величие" "политическа пирамира", видя опити за "феодализация" на региони и я сравни с партията на Стефан Янев "Български възход". Последната влезе веднъж самостоятелно в парламента и на следващия вот изпадна.

"Не е заплаха за нас, защото, както много пъти се е случвало, имаше опити преди с "Български възход". Тя влезе в парламента, започна да гласува заедно с евроатлантическото мнозинство и избирателите бяха разочаровани. Тук има абсолютно същата ситуация. Влизането им в парламента ще позволи свалянето на много маски", коментира Костадинов.

Според него всички партии губят гласове, като със спада на избирателната активност държавата е заплашена от феодализация в още по-големи размери.

Вече могат да се правят различни конфигурации между местни феодали, които контролират по няколко хиляди гласа в дадена община или област. А благодарение на ниската избирателна активност, в момента може да се влезе в парламента с около 70 000 гласа. Или иначе казано – малки олигархични групи, заедно с криминални елементи, могат да влизат в парламента“, заяви той, като добави, че "феодализацията винаги води да разпад на държавността". Думите му не бяха отправени директно отправени по адрес на новата партия, но тя може да бъде разпозната в репликата за малкия брой гласове, с които се прескача бариерата за Народното събрание на изминалите избори. Тя взима около 95 000 гласа, но в по-ранен час при преброени по-малко протоколи числото беше по-малко.

В някои от най-големите области като Бургас, Варна, Велико Търново, Русе "Възраждане" се класират втори и изпреварват ПП-ДБ при 64.06% обработени протоколи.

Пред журналисти Костадинов заяви, че българската политическа система е "катастрофирала смъртоносно".

„Имаме ужасяващо ниска избирателна активност – 32% гласували е безпрецедентно. Практически вчера българската политическа система катастрофира смъртоносно. И това, което се случи, е вот на недоверие от страна на народа към парламентарната демокрация в България“, добави още той.

По думите му има два възможни сценария за национално правителство.

"Първият възможен е съставяне на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него. Който влезе в такова правителство, на практика, няма да излезе жив. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори, който е доста възможен. Ако има правителство, все пак, то трудно ще се случи", посочи Костадинов, като добави, че те "имат готов кабинет".

Лидерът на "Възраждане" отказа да коментира конкретни въпроси на репортер на "Дневник". Декларира, че формацията му не е доволна от резултата, въпреки че си е изпълнила целта минимум за 3-ма евродепутати. Отново заяви проруската си позиция против помощта за Украйна. По-рано и от "Величие" се обявиха "против" военната помощ за нападнатата от Русия страна, но казаха, че не са против членството в НАТО и ЕС. Костадинов иска България да напусне Алианса.

Дезинформация и популизъм. Говори "Величие" след изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024