Край на лекциите "лице в лице": Кеймбридж преминава към е-обучение от есента на 2020 г. Снимка: © Getty Images

Университетът в Кеймбридж - една от най-авторитетните образователни институции в света - реши да отмени присъствените занятия за всички свои студенти през следващата академична година (2020/2021) заради риска от разпространение на Covid-19.

Студентите от цял свят ще имат възможност да общуват с преподавателите си онлайн. Разрешено ще е присъствието в по-малки семинарни форми на обучение, при които е възможно да се спазват правилата за социална дистанция.

"За да улесним планирането"

Решението на академичното ръководство поставя под въпрос интереса на кандидат-студентите, които плащат годишна такса в размер на повече от 9250 паунда за обучението си в Кеймбридж (цената е по-висока за граждани на страни извън ЕС). Настаняването и издръжката им почти удвояват разходите за образование.

Ограничаването на всекидневния пряк достъп до преподавателите и състудентите може да разубеди мнозина от потенциалните кандидати за университета.

"Имайки предвид, че мерките за социално дистанциране вероятно ще продължат да бъдат в сила през есента, университетът реши, че няма да се провеждат присъствени лекции. Учебният материал ще бъде достъпен онлайн и може да се разреши преподаването пред малки групи хора, ако то отговаря на изискванията. Обявяваме решението си сега, за да улесним планирането. Както винаги - то може да бъде преосмислено, ако настъпят промени в официалните препоръки за предпазване от коронавируса", се казва в позиция на ръководството на университета.

Промяната в учебния процес ще се отрази по различен начин на студентите заради спецификите на преподаването.

Курсовете, свързани с природни науки и математика, залагат много повече на преподаването на материала на лекции, отколкото на лични срещи с преподавателя, които ще останат позволени. При хуманитарните специалности преподавателите понякога може да отделят повече часове за персонални консултации със студентите си, отколкото за лекции с масово присъствие.

Кеймбридж е вторият университет във Великобритания, който предприема подобен радикален ход. Преди дни Университетът в Манчестър обяви, че лекциите през есенно-зимния срок ще се провеждат само онлайн.

Пандемията вече принуди големите университети да затворят кампусите си, като много от чуждестранните студенти получиха препоръка да се приберат в родните си страни, докато трае извънредното положение.

Цялата учебна дейност в Кеймбридж беше прехвърлена в дистанционна форма. Изпитите също се полагат онлайн.

Въпреки непредвидените промени в образователния процес - университетите имат право да събират пълния размер на годишната такса от студентите си.

През април беше публикуван доклад на консултантската компания London Economics, който изчисляваше потенциалния негативен ефект от Covid-19 върху приема и финансирането на висшите училища във Великобритания.

Според данните от доклада - спадът на студентите с интерес към британската система на висше образование ще бъде в размер на около 232 000 души, които няма да кандидатстват заради икономически затруднения и несигурност. Това е около 24% спад на фона на интереса към свободните места в британските университети през 2018/2019 г.

Средната прогнозна загуба на приходи в университетите се изчислява на 20 милиона паунда, но този показател варира значително в зависимост от авторитета на съответната институция. В някои от по-слабо търсените учебни заведения загубите за една година може да надхвърлят 100 млн. паунда.

Това може да доведе до освобождаване на около 30 000 души от работните им места в сектора на висшето образование, които в момента зависят от постоянния приток на нови студенти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023