Снимка: © Getty Images

Университетът в Кеймбридж - една от най-авторитетните образователни институции в света - реши да отмени присъствените занятия за всички свои студенти през следващата академична година (2020/2021) заради риска от разпространение на Covid-19. 

Студентите от цял свят ще имат възможност да общуват с преподавателите си онлайн. Разрешено ще е присъствието в по-малки семинарни форми на обучение, при които е възможно да се спазват правилата за социална дистанция. 

"За да улесним планирането"

Решението на академичното ръководство поставя под въпрос интереса на кандидат-студентите, които плащат годишна такса в размер на повече от 9250 паунда за обучението си в Кеймбридж (цената е по-висока за граждани на страни извън ЕС). Настаняването и издръжката им почти удвояват разходите за образование.

Ограничаването на всекидневния пряк достъп до преподавателите и състудентите може да разубеди мнозина от потенциалните кандидати за университета. 

"Имайки предвид, че мерките за социално дистанциране вероятно ще продължат да бъдат в сила през есента, университетът реши, че няма да се провеждат присъствени лекции. Учебният материал ще бъде достъпен онлайн и може да се разреши преподаването пред малки групи хора, ако то отговаря на изискванията. Обявяваме решението си сега, за да улесним планирането. Както винаги - то може да бъде преосмислено, ако настъпят промени в официалните препоръки за предпазване от коронавируса", се казва в позиция на ръководството на университета. 

Промяната в учебния процес ще се отрази по различен начин на студентите заради спецификите на преподаването.

Курсовете, свързани с природни науки и математика, залагат много повече на преподаването на материала на лекции, отколкото на лични срещи с преподавателя, които ще останат позволени. При хуманитарните специалности преподавателите понякога може да отделят повече часове за персонални консултации със студентите си, отколкото за лекции с масово присъствие.  

Кеймбридж е вторият университет във Великобритания, който предприема подобен радикален ход. Преди дни Университетът в Манчестър обяви, че лекциите през есенно-зимния срок ще се провеждат само онлайн. 

Пандемията вече принуди големите университети да затворят кампусите си, като много от чуждестранните студенти получиха препоръка да се приберат в родните си страни, докато трае извънредното положение.

Цялата учебна дейност в Кеймбридж беше прехвърлена в дистанционна форма. Изпитите също се полагат онлайн. 

Въпреки непредвидените промени в образователния процес - университетите имат право да събират пълния размер на годишната такса от студентите си. 

През април беше публикуван доклад на консултантската компания London Economics, който изчисляваше потенциалния негативен ефект от Covid-19 върху приема и финансирането на висшите училища във Великобритания. 

Според данните от доклада - спадът на студентите с интерес към британската система на висше образование ще бъде в размер на около 232 000 души, които няма да кандидатстват заради икономически затруднения и несигурност. Това е около 24% спад на фона на интереса към свободните места в британските университети през 2018/2019 г. 

Средната прогнозна загуба на приходи в университетите се изчислява на 20 милиона паунда, но този показател варира значително в зависимост от авторитета на съответната институция. В някои от по-слабо търсените учебни заведения загубите за една година може да надхвърлят 100 млн. паунда.

Това може да доведе до освобождаване на около 30 000 души от работните им места в сектора на висшето образование, които в момента зависят от постоянния приток на нови студенти. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед