Кремъл отказа да признае провала на спецслужбите си за атентата в "Крокус" Снимка: © Getty

"Нито една страна не е имунизирана от терориризъм" - това гласи лаконичният отговор на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, когато беше попитан защо руските служби за сигурност пренебрегнаха предупрежденията за кървавия атентат в "Крокус Сити Хол".

137 души бяха брутално избити по време на нападението в московското предградие Красногорск, други 180 бяха ранени.

Дори спасителите от пожарната служба бяха възпрепятствани заради фаталното забавяне на Спецназ, като чакаха близо час, преди да могат да влязат в окупираната от нападателите зала.

На 7 март Посолството на САЩ в Русия публикува предупреждение за данни, че "екстремисти планират да извършат нападения по време на големи мероприятия в Москва, включително концерти". Сходно съобщение е пуснато и от Министерството на външните работи на Великобритания.

Песков отказа да коментира и поетата отговорност за акта от страна на "Ислямска държава" (ИД), наричайки подобно действие "неуместно".

"Разследването е в ход. До момента не са изказани никакви версии. Призоваваме да разчитате на информацията, предоставена от нашите правоприлагащи органи", казва той.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също опита да внуши съмнения в поетата отговорност от "Ислямска държава" за нападението. Кремъл продължава да отбива вината за случилото се към САЩ - държавата, която публично сигнализира за повишената опасност от тероризъм в Москва.

В неделя самата организация разпространи кадри на нападателите, стрелящи по тълпата в концертната зала. Автентичността на видеото е потвърдена от британската BBC.

"Внимание - въпрос към Белия дом: Сигурни ли сте, че става дума за "Ислямска държава"? Може ли да помислите още веднъж по този въпрос?" заяви в каза Захарова пред вестник "Комсомолская правда".

По думите ѝ САЩ разпространявали версия на "страшилището" "Ислямска държава", за да прикрият своите "подопечни" в Киев.

Владимир Путин обвини Украйна, без доказателства, че е подготвяла маршрут за бягство на терористите.

Въпреки че те са прихванати на 15 км от границата на Русия с Беларус, Москва не критикува режима на Лукашенко, а Украйна.

Анализатори по сигурността цитирани от BBC казват, че терористичната организация ИД смята Русия за основна цел поради редица причини, включително ролята на Москва в унищожаването на базата на групировката в Сирия.

Кремъл крепи управлението на президента Башар Асад в Сирия и носи отговорност за двете кървави войни в Чечня през 1994-2009 г., в които загинаха десетки хиляди цивилни и военни.


Руската "Crocus Group" обеща да възстанови концертната зала след терористичната атака

Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024