Руските студентите ще учат за "голямото бъдеще" и история на страната в нови предмети по "руска идеология" Снимка: © Getty Images

След като преди няколко месеца Русия започна да провежда "часове по идеология" за всички класове в държавните училища, сега уроците по руски патриотизъм много скоро ще бъдат изучавани и в университетите. Това съобщава базираният в Латвия руски сайт "Медуза", като се позовава на свои източници.

Очаква се новата учебна дисциплина да бъде въведена още през следващата учебна година. Според плана на Кремъл студентите от нехуманитарните специалности ще го изучават една година, а тези от хуманитарните специалности - няколко години. Записалите история и политология ще го изучават през целия период от обучението си.

"Идеологическият курс" ще бъде разделен на четири блока, като отделни лица ще следят за разработването на специфични педагогически материали за всяка една от тях. Те включват: "исторически" блок, който ще бъде ръководен от бившия министър на културата Владимир Медински; "културен" блок, който е даден на ръководителя на Ермитажа Михаил Пиотровски; блокът "Русия в света" и още един, наречен "Образ на бъдещето".

"Младите хора трябва да разберат идеологията: накъде върви Русия и защо", обяснява пред изданието близък източник до президентската администрация.

Училищата вече предлагат подобни "часове по идеология". Те се наричат "Разговори за важни неща", по време на които учителите разказват на учениците за принудителния характер на "специалната военна операция", както руските власти наричат войната в Украйна. Прочетете повече за това тук.

По разработването на новите учебни дисциплини работят лоялни към руските власти лица и близки на президента Владимир Путин.

По разработването на новите учебни дисциплини работят лоялни към руските власти лица и близки на президента Владимир Путин. Един от тях е Сергей Караганов, професор във Висшето училище по икономика и член на Президентския съвет по правата на човека. Той описва руската война в Украйна по следния начин:

"Съдбата на Русия е да застане на фронтовата линия. Необходимо е да се обединим, да издържим и да победим. Срещу нас е великият Запад, който също рано или късно ще започне да се разпада. Има огромен брой страни, които се радват за нас, че подкопахме и подкопаваме господството на САЩ и Запада. Повечето страни в света са готови да се ангажират и да си сътрудничат с нас".

Темите, по които ще учат студентите, ще бъдат очертани на предстояща образователна конференция, наречена "ДНК на Русия", която започна по-рано тази седмица. В нея участие взима и писателят Сергей Переслегин, един от многото последователи на методическото движение, който вярва, че последиците от глобалното затопляне не са вредни, а полезни за човечеството, и активно пропагандира теорията за "всеобхватния капитализъм".

Събеседниците на "Медуза" казват, че университетските предмети едва ли ще съдържат чак толкова "екзотични" твърдения, но със сигурност ще съответстват на консервативната идеология, която президентът Путин много харесва.

Близък до Кремъл източник описва накратко новата "идеологическа учебна програма" по следния начин: "Западът загнива, той постоянно тормозеше Русия, но времето му отмина. Ние имаме голямо бъдеще, богата история и култура, трябва да се възползваме от кризата и да извлечем максимална полза от нея".

Новите дисциплини може да наложат и въвеждането на задължително сертифициране за учителите по новия предмет. Това ще даде възможност на руските власти да решат още един "проблем", който често срещат в момента, а именно, че това ще помогне за пълното прочистване на руските университети от "либерални преподаватели".


"Не е страшно да умреш за родината": Учебната година в Русия започва с "уроци по патриотизъм"

Войната в час: Учителите в Русия, принудени да подкрепят инвазията в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023