"Кумът на Путин" от украински арест: Порошенко имаше ключова роля в корупционни схеми Снимка: © ssu.gov.ua

Службата за сигурност на Украйна разпространи видео, в което задържаният проруски олигарх и депутат Виктор Медведчук разказва за приватизирането на част от украински нефтопровод и закупуването на въглища директно от окупираните територии на Донбас през 2014-2015 г. И хвърля директни обвинения срещу бившия президент на Украйна Петро Порошенко, срещу когото украинското Държавно бюро за разследване започна дело през 2021 г. Сред обвиненията срещу Порошенко има и такова за действия, свързани със закупуване на въглища от мини в сепаратистките райони през 2014-2015 г. като начин за финансиране на проруските сили в Донбас.

Самият Медведчук е с обвинения за държавна измяна. Той беше и под домашен арест преди руската инвазия, но успя да се укрие. Докато не бе задържан пред април - облечен във военна униформа.

Във видеото близкият до Путин милионер твърди, че бившият президент на Украйна е имал ключова роля в двете корупционни схеми. Порошенко е искал от Медведчук да потърси съдействието на Руската федерация за осъществяването на незаконни енергийни доставки, като самият държавен глава е помагал за съдействие от страна на украинските институции - поне това е версията на приятеля на Путин.

"За да се приватизира този газов тръбопровод, за да стане по същество собственост на Порошенко, трябваше да се предприемат редица стъпки...", разказва Медведчук за сделката с част от нефтопровода "Самара-Западно направление".

Съдилищата, прокуратурата, Антитръстовият комитет, Фондът за държавна собственост – всички тези институции се произнасят в полза на частните интереси на тогавашния президент. За една година нефтопроводът носи на собствениците си два пъти повече доходи, отколкото са инвестирани в него – 42 млн. долара, а всички прехвърляния на дизелово гориво по газопровода са прекратени през май 2019 г. – веднага след изтичането на мандата на Порошенко, твърди още Медведчук.

Задържаният депутат дава подробности и за незаконно изкупуване на въглища от временно окупираните от Русия територии на т. нар. Луганска и Донецка народна република през 2014-2015 г.

„В тази схема беше замесено цялото висше ръководство на държавата: от президента и министрите от кабинета до органите на реда и хората, които бяха пряко замесени във всичко това“, казва Медведчук.

Службата за сигурност на Украйна твърди, че той е посочил имената на висшите служители, които са участвали в измамата. Списъкът включва бивши бюрократи, централни банкери, депутати и служители на правоприлагащите органи. В ход е разследване, което цели да се установят подробностите и изчерпателен списък на лицата, замесени в корупционните дейности, посочват още от Службата.

„Медведчук потвърждава, че бившият президент Порошенко е използвал връзките на олигарха с руското ръководство, за да организира определени бизнес схеми. И те, според Службата за сигурност на Украйна, определено не са били в интерес на държавата. Напротив, икономиката и сигурността пострадаха пряко от тях. И това беше улеснено от редица високопоставени служители, въз основа на показанията на г-н Медведчук, от министри до шефа на Националната банка“, казва председателят на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

Подобни действия значително засилват влиянието на Русия върху украинската икономика, посочват от Службата.

„Информацията от Медведчук дава възможност на украинската общественост да види каква е била държавната политика преди. Това наистина е въпрос не само на юридическа отговорност, но и на морална отговорност. Защото видяхме пример за невероятен политически цинизъм – когато под патриотични лозунги се решаваха бизнес въпроси и дори се финансираха терористи. За да правят лесни пари, те позволиха на Русия да засили влиянието си върху Украйна“, казва още Баканов.

Самият Порошенко отхвърля обвиненията срещу себе си и ги определя като "политически мотивирани" и като част от политическата борба с Володомир Зеленски. Адвокатът на бившия държавен глава - Игор Голован, също твърди, че думите на Медведчук не отговарят на действителността и действията на Службата за сигурност на Украйна са „пиар“.

"По наше мнение това, което прави Службата за сигурност на Украйна, е изключителен пиар. Първо, това не е тяхно дело, с това трябва да се занимава Държавното бюро за разследване Това, за което говори службата за безопасност на Украйна, потвърждава, че тя няма нищо общо с истината и законите", казва адвокатът.

Британският всекидневник Financial Times коментира, че ходът на Службата на сигурност на Украйна навежда на мисълта, че в Киев отново се водят вътрешни политически борби - три месеца след началото на руската инвазия.

Решението на властите в Киев да публикуват твърденията на задържания проруски депутат и олигарх е първи признак, че старата вражда между сегашния украински президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на президентския пост, останала на заден план след руското нахлуване на 24 февруари, отново се разпалва, пише Financial Times. Самият Порошенко неотдавна в интервю заяви, че няма да нападне Зеленски и няма да говори за отношенията им, докато войната не приключи и Украйна не я спечели. По думите му единството в страната е сред най-мощните оръжия срещу Русия, припомня британското издание.

Виктор Медведчук е един от най-отявлените привърженици на Кремъл в Украйна, член на Върховната Рада, а кръстник на дъщеря му е самият Владимир Путин. Олигархът е популярен е и като "кума на Путин". Видеозаписът е първото показване на Медведчук от средата на миналия месец, когато той бе задържан при опит да избяга от Украйна.

Украйна арестува Виктор Медведчук - милионер и депутат, тясно свързан с Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024