Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обяви, че новата институция, която тя оглавява, няма да се меси в работата на българската прокуратура, ако става въпрос за случаи, попадащи извън юрисдикцията ѝ.

Това обяви самата тя на брифинг в София, след като се срещна с главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието Янаки Стоилов и четиримата делегирани прокурори, излъчени от България за Европейската прокуратура.

Кьовеши заяви, че следващата сряда ще бъде открита нова процедура за избор на още шестима делегирани прокурори. Критериите за тях остават същите като преди, а след като офисът ѝ прие кандидатурите на само 4 от 10 предложени от София магистрати, европейският главен прокурор е уверена, че този път съставът ще бъде напълно окомплектован.

До момента одобрените кандидати са Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите не бяха приети заради това, че не отговарят на условията за професионална подготовка и опит с разследването на финансови измами.

„Ако и следващите кандидати не отговарят на изискванията и не изпълнят критериите, аз няма да отправя предложение за назначението им“, добави европейският главен прокурор. „Те трябва да са напълно независими, да имат прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, пране на пари, финансови измами с ДДС - всичко, което попада под юрисдикцията ни, както и да са опитни в сферата на международното сътрудничество“.

Кьовеши каза, че очаква трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи Европейската прокуратура, да бъде ускорен. Тя заяви, че делегираните прокурори от всички държави ще бъдат независими, а ако някой политик се обади на такъв магистрат, за да му каже „какво да прави и какво не“, Кьовеши ще оповести публично това.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни с централен офис в Люксембург и служби в още 22 държави. Националните власти започнаха трансфера на текущи разследвания, а в момента Кьовеши е получила общо над 300 от частни лица, организации, компании и др. Институцията ще се занимава с престъпления, които засягат бюджета на ЕС, трансгранични престъпления, измами с ДДС (за над 10 млн. евро), злоупотреба с финансови средства (над 10 млн. евро), пране на пари, организирана престъпност.

„Нашата власт е да разследваме и вкарваме в националните съдилища тези престъпления. Аз ще надзиравам делегираните прокурори в 22-те страни. Ще се занимаваме с престъпления, които са извършени след 2017 г.“, заяви Кьовеши.

„Няма да се намесваме, а ще сътрудничим въз основа на нормативната уредба и част от задълженията“, каза тя в отговор на въпрос дали Европейската прокуратура може да се меси в работата на националните обвинения, в частност на българското.

Кьовеши отказа да коментира колко от получените жалби в офиса ѝ са от България. Заяви, че е посетила първо нашата страна заради факта, че съставът от делегирани прокурори все още не е попълнен. „Все пак не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото тук имаме служба, имаме офис в София“, добави тя.

Попитана дали Европейската прокуратура би разследвала евентуално българския обвинител №1 Иван Гешев, Кьовеши отговори: „Не е професионално да кажем дали ще разследваме едно или друго лице. Ако обявите на лице, че Европейската прокуратура ще го разследва, той може да унищожава доказателства, да манипулира свидетели“.

Тя каза, че българските прокурори не трябва да са зависими от държавното обвинение, а да са „напълно независими“ в работата си. „Това е нещо, което не подлежи на преговаряне, записано е в регламента. Никой не може да се намесва в тяхната дейност“.

„Те не са подчинени на главния прокурор, нито на министъра на правосъдието, нито на ВСС. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор да му каже да направи това или онова, ще направя това публично достояние“, заяви тя.

Кьовеши обясни, че в Европейската прокуратура ще има няколко постоянни състава с по трима делегирани прокурори от съответната страна, които ще разследват дела в други държави. Тя също ще е член на постоянен състав. Делата ще бъдат разпределяни на случаен принцип.

Кьовеши отказа да коментира доклада на САЩ, с който бяха санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още три високопоставени лица. Каза, че в официалните си срещи с Гешев, Стоилов и прокурорите не е говорила за конкретни случаи или производства.

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти

„Аз не съм тук да оценявам работата на българската прокуратура“, твърди тя.

Попитана дали е получила усещане, че ще има съдействие от българското държавно обвинение, Кьовеши заяви: „Както казах, не става дума за доверие и лични чувства. Важното е, че ние трябва да зачитаме закона по всяко време. Не трябва да разследваме дребни дела, а големи, сериозни, защото малките могат целенасочено да блокират работата ни“.

Попитана за оценка за работата на българската прокуратура, тя каза, че ако трябва да даде обективно впечатление, ще ѝ е нужно още време.


Лаура Кьовеши се срещна с Янаки Стоилов и Иван Гешев

Снимка на деня: Иван Гешев пали свещ преди срещата с Лаура КьовешиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин