Лечков хвърли вината за скандала около мача България-Унгария върху УЕФА Снимка: © Screenshot

Отговорността за поредното преместване на мача между България и Унгария и провеждането му без публика е на УЕФА, тъй като тя е тази, която взима решенията. Такова обяснение даде вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков в интервю пред bTV.

Той на няколко пъти повтори, че отговорността за създалия се хаос е на Европейската футболна асоциация, въпреки че БФС е този, който в крайна сметка се е свързал със СДВР и е уведомил УЕФА.

"Решението го взима организатора на мача. Не го взимам аз, нито го взема Боби Михайлов", оправда се Лечков.

Във вторник стана ясно, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария в крайна сметка ще се състои в София на националния стадион "Васил Левски" - където първоначално трябваше да се проведе. Той беше преместен с усилията на БФС и на фона на футболни фенове, които настояват за оставката на ръководството на българската федерация. В крайна сметка срещата не успя да си намери нова локация, след като и Пловдив, и Кърджали отказаха да домакинстват.

Заради хаотичната ситуация унгарската асоциация публично обяви поведението на БФС за "безпрецедентно, несериозно и неспортсменско" и критикува организация на събитието.

Лечков обаче не се обезпокоен от острите думи на унгарските си колеги, тъй като според него подобно напрежение е "напълно естествено" преди мач.

"Имаме такъв лаф - един час преди мача, един час след мача всичко е позволено. Те искат да победят - нормално е", беше отговорът на вицепрезидентът на БФС по повод унгарската позиция.

Лечков сподели мнение, че искал на стадиона все пак да има публика, а феновете "могат да си викат оставка - това е демократично". В крайна сметка обаче това няма да се случи.

Той се оплака, че българският футбол не получава достатъчна подкрепа от държавата и заяви, че е готов да си подаде оставката. Това обаче щяло да стане само под условие:

"Аз ще си подам оставката, веднага когато видя проект за стадион. Някаква провокация и аз да създам. Ние нямаме [дори] проект за стадион", каза Лечков.


Обяснено: Скандалът около мача с Унгария, или как провалът на Боби Михайлов стана проблем на Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024