Началникът на политическия кабинет на премиера – Лена Бориславова – заяви, че от около седмица правителството и представители на няколко министерства изготвят нов пандемичен план.

Той е бил обсъден на оперативно заседание на Министерски съвет в сряда. Планът ще посочва как и кога ще се въвеждат и прилагат нови мерки и ще бъде представен в най-кратък срок, защото още се „изчистват детайли“.

"Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла ", каза началникът на кабинета на Кирил Петков пред Нова ТВ.

Ограничения ще има при 70-80% заетост на интензивните легла, заяви Петков по-рано днес. Общо 580 пациенти у нас се нуждаят от интензивни грижи към 12 януари.

„Последното желание на правителството е да налага ограничения на бизнесите и на хората. Но ако това според експерти е най-доброто и правилното, ако не може да се постъпи по друг начин, за да се спаси животът на хората, тогава ще бъдат ограничавани правата на гражданите“, каза Бориславова.

Тя коментира и мащабния протест пред Народното събрание, организиран от „Възраждане“, при който противници на „зелените сертификати“ опитаха да щурмуват сградата на парламента.

„Надявам се, че протестът пред парламента ще се запази в разумни рамки. Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", каза Бориславова.

По-рано през деня Кирил Петков заяви, че ограничителни мерки ще се налагат не на национално ниво, а по области, като решенията за въвеждането им ще се взимат на базата на комплекс от следени от властите индикатори. Най-важните от тях ще са интензивните легла в болниците, броят засегнати медици и натискът над Спешна помощ.

Петков уточни, че днес документът за пандемичния план е минал първото си обсъждане на редовното заседание на Министерски съвет и предстои отделните ведомства да дадат обратна връзка. По информация на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев се очаква до края на седмицата планът да бъде приет и да започне да действа.


Кирил Петков предложи да преговаря с "експерти по Covid" от протеста на "Възраждане"

"Възраждане" опита да щурмува сградата на Народното събрание (обновена)

Директорът на СРЗИ: Училищата да се затварят последни и първи да се отварятАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"