Лена Бориславова: Готвим нов пандемичен план, учениците ще се задържат максимално дълго в клас

Началникът на политическия кабинет на премиера – Лена Бориславова – заяви, че от около седмица правителството и представители на няколко министерства изготвят нов пандемичен план.

Той е бил обсъден на оперативно заседание на Министерски съвет в сряда. Планът ще посочва как и кога ще се въвеждат и прилагат нови мерки и ще бъде представен в най-кратък срок, защото още се „изчистват детайли“.

"Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла ", каза началникът на кабинета на Кирил Петков пред Нова ТВ.

Ограничения ще има при 70-80% заетост на интензивните легла, заяви Петков по-рано днес. Общо 580 пациенти у нас се нуждаят от интензивни грижи към 12 януари.

„Последното желание на правителството е да налага ограничения на бизнесите и на хората. Но ако това според експерти е най-доброто и правилното, ако не може да се постъпи по друг начин, за да се спаси животът на хората, тогава ще бъдат ограничавани правата на гражданите“, каза Бориславова.

Тя коментира и мащабния протест пред Народното събрание, организиран от „Възраждане“, при който противници на „зелените сертификати“ опитаха да щурмуват сградата на парламента.

„Надявам се, че протестът пред парламента ще се запази в разумни рамки. Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", каза Бориславова.

По-рано през деня Кирил Петков заяви, че ограничителни мерки ще се налагат не на национално ниво, а по области, като решенията за въвеждането им ще се взимат на базата на комплекс от следени от властите индикатори. Най-важните от тях ще са интензивните легла в болниците, броят засегнати медици и натискът над Спешна помощ.

Петков уточни, че днес документът за пандемичния план е минал първото си обсъждане на редовното заседание на Министерски съвет и предстои отделните ведомства да дадат обратна връзка. По информация на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев се очаква до края на седмицата планът да бъде приет и да започне да действа.


Кирил Петков предложи да преговаря с "експерти по Covid" от протеста на "Възраждане"

"Възраждане" опита да щурмува сградата на Народното събрание (обновена)

Директорът на СРЗИ: Училищата да се затварят последни и първи да се отварятАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024