Лидерите на Г-20 се споразумяха, че имат "различни мнения и оценки за ситуацията в Украйна" Снимка: © Getty Images

Лидерите на Г-20 се споразумяха за съвместна декларация, в която съобщават за консенсус по редица въпроси, сред които и войната в Украйна.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи постигнахме консенсус по декларацията на лидерите на Г-20 за срещата на върха. Обявявам приемането на тази декларация", заяви индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха в Ню Делхи.

По-рано имаше разногласия относно формулировката за войната в Украйна. Западните държави настояваха за решително осъждане на агресията на Русия, но параграфът "геополитическа ситуация" беше оставен празен в по-ранния проект на окончателното изявление.

В декларацията на световните лидери от Групата на двайсетте относно Украйна се отбелязват "различните гледни точки и оценки" за войната, но се подчертава, че всички държави трябва да действат по начин, "съответстващ на целите и принципите на Устава на ООН в неговата цялост", цитира "Ройтерс".

"Всички държави трябва да се въздържат от заплаха или използване на сила с цел придобиване на територия срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава", пише в общата декларацията.

В нея обаче изрично е посочено, че Г-20 не е платформа за решаване на геополитически въпроси и въпроси на сигурността. Въпреки това тя призовава за "навременно и ефективно" изпълнение, за да се осигурят "незабавни и безпрепятствени" доставки на зърно и хранителни продукти от Украйна и Русия.

През юли Москва се изтегли от сделката за зърно през Черно море, която бе сключена с посредничеството на ООН и Турция. Тя гарантираше безопасното транспортиране на продукти от и за Украйна.

Украйна критикува декларацията

Украинското външно министерство заяви, че съвместна декларация на лидерите на Г-20 относно руската инвазия в Украйна "не е повод за гордост".

Говорителят на външното министерство Олег Николенко отправи забележка относно общия документ за това, че в него изобщо не се посочва директно Русия като една от държавите, чийто действия "не съответстват на целите и принципите на Устава на ООН".

"Ясно е, че участието на украинската страна щеше да позволи на участниците да разберат по-добре ситуацията", написа Николенко в профила си във Facebook.

Той отправи благодарности към западните държави, които настояват за решително осъждане на руската агресия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023