Лилибет Даяна: Символите зад името на дъщерята на Меган и Хари Снимка: © Кралица Елизабет II и принцеса Даяна - Лондон, 1982. Източник: Getty Images

На 6 юни принц Хари и Меган Маркъл станаха родители за втори път. Те кръстиха дъщеря си Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор – комбинация от умалителното име, с което близкият семеен кръг се обръща към кралица Елизабет II, и от името на покойната майка на Хари – принцесата на Уелс.

С този избор двамата родители, които вече не са част от кралското семейство, подчертават два много различни подхода към монархията. Кой от тях обаче ще определи бъдещето?

Лилибет е името, с което кралицата се е наричала, когато е била дете, тъй като не е успявала да произнесе своето. Използвали са го само баща ѝ крал Джордж VI, майка ѝ, сестра ѝ принцеса Маргарет и вече покойният и съпруг принц Филип. „Лилибет е моята гордост. Маргарет е моето щастие“, казва кралят. Когато принц Филип почина по-рано през 2021 г., умалителното име „загива“ с него, пише The Guardian.

Защо Хари и Меган са избрали точно това име, е основният въпрос, който вълнува наблюдателите на кралското семейство. Дали това е напомняне, че под повърхността на всички вражди стоят истински човешки взаимоотношения? Или означава „не можете да ме изгоните от семейството“? Възможно ли е да е комбинация от двете?

Може обаче това да са грешните въпроси. В името на малкото момиче присъстват тези на кралица Елизабет и на принцеса Даяна – Меган и Хари са избрали двама от най-различаващите се членове на фамилията, всеки от когото е с диаметрално противоположна култура спрямо другия. Дали монархията може да тръгне по трети, различен път?

Елизабет II е синоним на чувство за дълг. „Ако погледнете броя на официалните ангажименти, които е пропуснала за повече от 70 години, ще видите, че броят им е невероятно малък – само три“, казва Ейми Дженкинс, един от сценаристите на хитовия сериал „The Crown“ за кралското семейство.

Кралицата се характеризира с твърдост, сдържаност и не показва емоциите си. „Това е точно по британски, нали?“, казва Дженкинс. „Това е британският тормоз – прилагаме го редовно и не показваме чувства“.

Даяна – принцесата на Уелс – е символ на свободната личност, която не е обвързана от никакви правила. Починалата през 1997 г. майка на принц Хари категорично не може да се определи като човек без емоции. Дори преди злощастното интервю с Мартин Башир от BBC, в което принцесата на Уелс разкри историята за токсичните отношения в брака ѝ с принц Чарлз и липсата на подкрепа от страна на кралското семейство, тя никога не е крила чувствата си.

„По нейното лице бяха изписани радост, скръб, скука. Случвало ли се е някой друг от семейството да бъде толкова лесен за прочитане?“, пише Зо Уилямс от The Guardian.

Никога не стана ясно дали тези емоции са естествени, или са част от сложна и продължителна PR-игра, но определено не бяха прикрити. Принцеса Даяна насочваше вниманието на хората директно към себе си, а затова в монархическата фамилия я определиха като „търсач на внимание“.

Кралица Елизабет II е трудна за разгадаване. Никой не знае какви са интересите ѝ извън благотворителните каузи, които подкрепя – за децата и животните. Малцина подозират, че главата на фамилията харесва ръгби например. Хората често проектират различни възгледи и поведения върху кралицата. The Sun я определи като „ревностен привърженик на Brexit“. Тя обаче рядко говори по политически теми.

„В този смисъл The Crown е абсолютна фантазия. Идеята, че тя фино манипулира зад кулисите, дърпа конците и е голямата сила… не е вярно“, казва Ейми Дженкинс.

От другата страна е Даяна, която не само изразяваше политическите си позиции открито, но беше и радикална в каузите, които подкрепяше. Тя стана част от благотворителната организация Halo Trust, започнала в Ангола и занимаваща се с премахването на останките от наземни мини след Втората световна война.
Принцесата дори мина през минното поле. „Тя знаеше, че има капацитет чрез личността си да направи голямата разлика“, казва изпълнителният директор на организацията Джеймс Коуън. „По това време британците настояваха да запазят мините като част от военните си компоненти.

Снимката на принцесата от минното поле имаше незабавен ефект – още същата година редица държави, които преди отказваха, подписаха Международен закон, с който забраниха наземните мини.

Освен това Даяна помагаше на пациенти, болни от ХИВ и СПИН. Инициативата ѝ започна през 1987, когато се разпространиха снимки как се ръкува с пациентите, и продължи до смъртта ѝ. „Тя беше като ангел, който държи ръцете на хората, смятани за прокажени“, казва пред The Guardian 26-годишният Алекс, който поддържа Twitter акаунта „Принцеса Даяна е във всички нас“.

Лилибет и Даяна се различават съществено и като родители. В интернет има видео, показващо как Елизабет Втора се завръща у дома от дълго пътуване в чужбина, а малкият принц Чарлз отива до майка си и се здрависва с нея. Изглежда, светът на дистанцията и самотата е завладял фамилията в този период.

Даяна е много по-привързана майка, макар че не изглеждаше докрай щастлива по време на бременността си с принц Уилям заради токсичните отношения с кралската фамилия.

През последните дни се появи противоречива информация дали Меган и Хари са попитали кралицата за името на Лилибет Даяна, или не. Източник на BBC от Бъкингамския дворец твърди, че двамата родители на са се допитали до Елизабет, но говорител на херцозите обяви, че кралицата е била първият човек от фамилията, на когото са се обадили. Той заяви, че ако Елизабет II не беше съгласна, нямаше да използват умалителното ѝ име.

Раждането на дъщерята на Хари и Меган идва след година на сериозно влошаване на отношенията им с кралското семейство. В началото на 2020 г. двамата решиха да се оттеглят от официалните си институционални роли, за да се отдадат на собственото си развитие и възпитанието на малкия си син.

Кулминацията настъпи през пролетта на 2021 г. с интервюто им за Опра Уинфри, в което Меган Маркъл обвини британското кралско семейство в расова дискриминация, която я накарала да се замисли за самоубийство по време на бременността с първото ѝ дете Арчи.

Може би името на новия член на фамилията не символизира разрива в монархическото семейство, а представлява ярък знак на надежда за подобряване на отношенията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023