Снимка: © Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко оправда принудителното приземяване на самолета на Ryanair с журналиста Роман Протасевич на борда, като обяви, че е "действал законно и по всички международни правила". 

Протасевич и приятелката му София Сапега бяха арестувани, след като полетът от Атина до Вилнюс със 170 души на борда беше принуден да кацне в Минск под фалшива заплаха за бомбен атентат. 

Лукашенко твърди, че самолетът е бил обърнат, докато е летял над Беларуската АЕЦ край Островец, на 40 км от столицата на Литва. Централата беше въведена в експлоатация в края на 2020 г. 

"Обърнаха самолета над БелАЕЦ. А ако изведнъж системите за сигурност на централата бяха приведени в режим на пълна бойна готовност? Действах законно, като защитавах хората, по всички международни правила", казва той в първото си публично изявление по повод скандала. Заради кризата с полета на Ryanair ЕС наложи санкции срещу частни лица и компании от Беларус, като прекрати и всички полети над територията на страната заради заплахата за сигурността на гражданите. 

По думите на Лукашенко - предупреждението за предполагаемата бомба на борда на самолета е дошло от Швейцария и едновременно е получено на летищата в Атина, Вилнюс и Минск. След това екипажът на самолета "се е съветвал със собствениците му" и с летището във Вилнюс, след което е взел решение да кацне в Минск. 

Директорът на Ryanair: Агенти на КГБ от Беларус са пътували в отклонения към Минск самолет

Лукашенко твърди, че вдигнатият по тревога МиГ-29 не е принуждавал екипажа да се приземи, а само "осигурявал връзката и подготовката на пътническия полет за приземяване в случай на критична ситуация". Той твърди, че изтребителят е изпратен по "всички правила". 

"По мое разпореждане всички системи за защита на атомната централа - включително противовъздушната отбрана - бяха вдигнати на тревога и моментално бяха приведени в режим на пълна бойна готовност. По своите служебни задължения бях длъжен да защитя хората", казва той. 

Инцидентът с полета на Ryanair се случи на 23 май, когато самолетът беше принуден да се отклони от курса си и да кацне в Минск за проверка. При инспекцията в беларуската столица не беше открито нищо съмнително на борда, но бяха арестувани двама от пътниците - Роман Протасевич и София Сапега. Протасевич е обвинен за "организация на масови бунтове" заради работата му като бивш главен редактор на информационния канал Nexta. 

Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26

Позицията на българското МВнР след инцидента е, че Беларус е отговорен за извършване на "въздушно пиратство". 

"Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", коментира във вторник външният министър Светлан Стоев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство