"Лукойл" е внесла 25 млн. лв по-малко в държавния бюджет. Пеевски не хареса това

Руската компания "Лукойл" е внесла сума по-малка от това, което дължи като данък на държавата. Предприятието е внесло 45 млн. лева във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", което е по-малко определеното от Министерството на икономиката, съобщава БНР.

Съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт "Лукойл" трябваше да внесе във фонда около 70 млн лева за декември. Това е разликата в цената на суровия руския петрол "Уларс", използван в бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", и тази на сорта "Брент" през декември 2023 г.

Не е ясно защо внесената от сума е в по-малък от посочения от ведомството размер, но случаят проворкира остра реакция от страна на депутата и председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В свое изявление, разпространено от пресцентъра на Движението, той казва, че руската компания "за пореден път унижава държавата", като не се издължава към Фонда, от който се компенсират хората.

"Лукойл за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн лв по-малко за декември във Фонда...Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 млн. от компанията, като защитят интересите на държавата и хората", е цитиран Пеевски.

Това не е първият път, в който санкционираният по закона "Магнитски" депутат изказва мнение, свързано с "Лукойл". През ноември той и колегата му депутат от ГЕРБ Деляб Добрев сезираха прокуратурата да извърши проверка на руското дружество.

Сигналът им е във връзка с разследването на изданието "Politico", което разкри, че руската петролна компания се е възползвала от вратичка в европейските санкции, с които Русия е спечелила над 1 млрд. евро. Това е станало като Москва се е възползвала от т.нар. "дерогация" и е продължила да предлага руски нефт на европейския пазар през бургаската рафинерия на "Лукойл".

Делян Пеевски (ДПС) и Делян Добрев (ГЕРБ) Пеевски и Делян Добрев искат прокуратурата да разследва "Лукойл"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024