"Лукойл" продава рафинерията си в Италия Снимка: © Getty Images

Руският нефтен гигант "Лукойл" продава италианската рафинерия в Сицилия, която притежаваше и е една от най-големите в Европа, съобщи Ройтерс. Продажбата идва, след като Европейският съюз наложи ембарго на вноса на руски суров петрол и петролни продукти. Забраната влезе в сила на 5 декември 2022 г. са суровината и предстои да стане факт за преработен нефт на 5 февруари 2023 г.

Купувач е група от фирми, ръководена от кипърската частна инвестиционна компания G.O.I. Енергия и подкрепена от базираната в Женева Trafigura. Очаква се сделката да бъде финализирана през март. Стойност не се съобщава. Според пазарни оценки сумата следва да е от порядъка на малко под 1,5 милиарда евро (1,61 милиарда долара).

G.O.I. Energy се управлява от Майкъл Бобров, който е и главен изпълнителен директор на израелската фирма Green Oil. Тя държи основен дял в най-голямата израелска рафинерия Bazan Group. Според информацията на Ройтерс Trafigura ще осигури финансиране и ще се занимава с доставките на суров петрол и производството на нефтени продукти, но няма да притежава дял от самата рафинерия. Компанията сключи подобна сделка с през 2021 г. за рафинерия във Великобритания. Притежава и 3% дял в италианската рафинерия Saras, непряк дял в голямата индийска рафинерия Nayara и управлява две малки рафинерии чрез своето дъщерно дружество Puma Energy.

През ноември 2022 г., когато ЕС приемаше деветия пакет санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна и той включи петролно ембарго, Италия заговори първо за форма на национализация на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия. През декември правителството съобщи, че поставя нефтения завод под временен държавен надзор, за да се предотврати нейното затваряне и да се гарантират енергийните доставки след влизането в сила на санкциите срещу Москва.

Действията на властите в Рим бяха сравнени с примера на Германия, която през септември 2022 г. пое контрола върху германските дейности на руската петролна група "Роснефт", която управлява множество рафинерии там. "Извънредната намеса има за цел да защити както стратегическия национален енергиен център, така и нивата на заетост, важни както за Сицилия, така и за цялата страна", заяви министър-председателят Джорджия Мелони тогава.

Новината за продажба на сицилианската рафинерия обаче вече е в контраст с конфискацията, предприета от Германия, съобщава още Ройтерс.

Споразумението за продажба на завода се нуждае от одобрение от правителството на Италия, което съгласно т.нар. правило за златната акция си запазва правото да блокира или налага условия върху сделки, включващи компании, смятани за стратегически важни. А рафинерията в Сицилия е такава, защото освен че осигурява близо 1000 работни места, преработва 320 000 барела суров петрол на ден, а това е 1/5 от консумацията в Италия.

„Правителството ще поиска ангажименти по отношение на превръщането на централата в зелена енергия и нейното промишлено съживяване“, се казва в изявление на италианското министерство на индустрията, като добавянето на гаранции за работни места също ще повлияе на оценката на Рим.

Централата на Лукойл България Проектът за държавен надзор над "Лукойл Нефтохим" и "Росенец" мина на първо четене


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024