Мълчанието не е злато, когато си Никол Кидман Снимка: © Никол Кидман / Instagram

,,Мълчанието е злато“ е една от най-хубавите поговорки, издържала във вековете. Ако повече хора я спазваха в живота си, докато знаменитостите правеха точно обратното, когато се забъркат в скандали, светът щеше да е малко по-добро място.

Ако по някакъв начин още не сте разбрали за последния гаф на модната марка Balenciaga, то със сигурност шумът от мълчанието на известните личности, замесени в него ще стигне до вас. Две нови кампании на Balenciaga предизвикаха лавина от възмущение, която премина от всяка голяма социална мрежа до Fox News, BBC, CNN и други.

Balenciaga, рекламна кампания с деца и плюшени мечета

Първо беше фотосесия със снимки на деца сред празни чаши алкохол, гушнали плюшени мечета, препасани с кожи и аксесоари, които напомнят на т.нар. BDSM екипировка (еротични практики, свързани с връзване, подчинение и т.н - абревиатурата идва от "bondage, discipline, dominance and submission" - б.р.).

Второто - оказа се, че едни разхвърляни документи, част от декора в предишната им кампания с adidas, са свързани с дела за детска порнография (популярните казуси "Съединените щати срещу Уилямс" от 2008 г. и "Ашкрофт срещу Коалицията за свободно слово" от 2002 г.. Делото е за това дали законите, забраняващи насърчаването на детска порнография, ограничават правата на свободата на словото по Първата поправка.)

избабел юпер, adidas, balenciaga чанта

Всичко това подхрани обвинението, че марката провокира умишлено и съвсем самоцелно публиката, за да се стигне до скандал.

С темата за детската експлоатация Balenciaga минаха много граници.

Balenciaga, рекламна кампания с деца и плюшени мечета Мечета в кожи и деца сред празни чаши от алкохол: Balenciaga изтегли последната си рекламна кампания

По отношение на случая с кадрите на документи, които влизат в рекламните визии на Balenciaga X adidas. луксозният гигант прехвърли вината на продукционната къща „North Six Inc.” и на сценографа Никълъс Дежардан.

The New York Times разказва, че адвокатът на Дежардан твърди, че документите идват от нает готов реквизит, а представители на Balenciaga са присъствали по време на снимките, виждали са ги и са участвали в разполагането им.

Фотографът на кампанията с плюшените мечета - Габриеле Галимберти, той споделя, че е затрупан със смъртни заплахи, всичките му работни ангажименти са отменени, а личните му данни са публикувани онлайн.

Габриеле Галимберти е италиански документален фотограф и никога преди не е снимал модна кампания. Работата му се фокусира върху историите, които вещите ни разказват за самите нас. Галимберти има издадена книга, която включваща изображения на деца с техните играчки, но това "модно" приключение е нещо ново за него.

„В момента никой не иска да бъде асоцииран с мен, защото навсякъде името ми е свързано с думата педофилия“, написа Галимберти. „Работя върху лични проекти от 25 години. Тази кампания разруши всичко. Не спя добре. Семейството ми е адски притеснено.”

Какво казват знаменитостите, свързани с Balenciaga?

След известен период на пълно мълчание, една от най-влиятелните знаменитости - Ким Кардашиян, която е и посланик на Balenciaga, съобщи, че не е дала официален коментар, защото е искала да говори с екипа и да разбере за себе си какво се е случило. Тя посочва, че е майка на четири деца и че ситуацията е недопустима, но въпреки това за момента не се скъсва с бранда, а „преустановява отношенията си“.

Каквото и да значи това.

Кардашиян последно участва в модно шоу на бранда, като похвали творческия директор Демна, за това, че е помогнал на преоткриването на личния ѝ стил след развода с Канйе Уест.

Демна Гвасалиа, известен и само като Демна е грузински моден дизайнер, главен креативен директор на Balenciaga от 2015 г. и съосновател на Vetements.

Под неговата визия Balenciaga се превърна в гръмоотвод за противоречия, често умишлени, пише The New York Times. Медията припомня превръщането синята пазарската чанта на IKEA за 99 цента в луксозна стока, поставянето на токчета на Crocs, продажба на унищожени маратонки за $1850, обличане на Ким Кардашиян в черен боди чорап от главата до петите за Met Gala и ревюто с модели с вид на бежанци, които носеха торби за боклук от скъпа кожа.

За разлика от Ким Кардашиян, която все пак коментира нещо, две други големи звезди мълчат - това са Бела Хадид и холивудската актриса Никол Кидман.

Бела Хадид участва в предпоследната кампания на Balenciaga с документите. Постовете ѝ, свързани с бранда стоят, а коментарите под тях са заляти от въпроси на последователи ѝ и хаштага #cancelbalenciaga.

Ако приемем, че моделите не говорят много, то изниква въпросът какво прави Никол Кидман.

Публикациите на Хадид са от 4-и ноември, но последния пост на Кидман е от 21-ви ноември – ден, в който кампанията с децата и мечетата е още активна и денят преди извинението на Balenciaga.

Толкова дни мълчание през 2022 г. от една от най-награждаваните актриси в света не прави добро впечатление.

Емблематичната австралийска актриса участва в пролетната кампания на луксозната модна марка за 2023 г.. Тя беше представена миналата седмица, точно когато избухна скандалът.

Никола Кидман - Balenciaga

Много хора пишат на актрисата в Twitter. Кидман има две дъщери, Съндей на 13 г., и Фейт на 10 г., които са от съпруга ѝ Кийт Ърбан и две осиновени деца, Изабела на 29 г., и Конър на 27 г. - от бившия ѝ съпруг актьорът Том Круз.

„Никол Кидман не е премахнала скорошната снимка на нейния модел на Balenciaga от Instagram. Не мога да измисля никаква обоснована причина за това.", пише потребител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024