Малинов: Дефицитът във Фонда за енергийна сигурност ще бъде покрит от бюджета Снимка: © Screenshot

Дефицитът от близо 450 млн. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система" да бъде покрит със средства от държавния бюджет, реши служебното правителство няколко седмици преди новата цена на тока за бита да влезе в сила.

По този начин според служебния министър на енергетиката Владимир Малинов ще се избегне увеличение на цените на битова енергия от 1 юли.

Малинов не обясни какви средства от бюджета ще бъдат използвани и по какъв начин, но от думите му стана ясно, че компенсирането на липсите във фонда ще може в рамките на тази бюджетна година.

Преди това ще бъде изготвен доклад, за да се види колко точно е размерът на дефицита към края на юли.

"По информация към днешна дата дефицитът във фонда е 449 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период той да достигне около 500 млн. лв." каза Малинов на брифинг в Министерския съвет.

Всъщност "заплахата", че има сериозна опасност от поскъпване на тока за бита преди няколко седмици дойде именно от Малинов в негово интервю на 12 май. Причината - дефицита в същия фонд, който сега ще се покрива от бюджета.

Още по време на редовното правителство, в началото на март Делян Добрев (ГЕРБ), Деян Червенкондев (екс-ГЕРБ, сега шеф на Фонда за сигурност на енергийната система) и Иван Иванов (КЕВР) заговорихa за опасност от поскъпване на тока с "20% за всички - и бизнеса, и домакинствата" (по Добрев).

Тогава проблемният дефицит беше оценяван на 1 млрд.лв.

Приблизително по същото време - на 21 март ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и ИТН гласуваха решение, с което задължават министъра на финансите да "възстанови" 1 млрд. лв., за да се компенсира въпросната дупка във Фонда.

Междуврменно Малинов успокои, че АЕЦ "Козлодуй", която беше внесла искане за увеличаване на цената с 30%, е направила ново предложение, и няма да се стигне до голям ръст в крайната цена.

След него и председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че цената на електроенергията за домакинствата от 1 юли ще се повиши с около 2%.

Окончателното решение на енергийния регулатор трябва да бъде взето в края на юни.

Кой си играе с цената на тока преди избори? Хронология на един скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024