Малорад отново на избори след дописването на преференции "За Баче Цено, на Мартин и Боби"

Частични местни избори се провеждат на няколко места в страната. Повторно до урните отиват жителите на село Малорад, община Борован.

Резултатите от вота за общински съветници там бяха касирани, след като видеонаблюдението в една от секциите улови скандален случай на изборни манипулации, в които участва цяла секционна комисия.

Записът показва как в края на изборния ден мъж от комисията започва да се договаря с колегите си от останалите партии да надпишат преференции за "Мартин", "баче Цено" и "Боби".

"Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции", пита мъжът, който стои зад камерата.

Извършителите бяха арестувани, а по-късно освободени с мярка "подписка".

Според ВАС освен че има съществени нередности в изборния процес, в секцията в Малорад са нарушени правата на избирателите.

Кандидатите, чиито имена се чуват в записа и могат да се идентифицират по номера в бюлетината и преференцията на първия тур на местния вот в края на октомври бяха:

  • БСП - Мартин Диловски (с преференция 102 в листата)
  • Възраждане - Цено Цоловски (с преференция 108 в листата)
  • СДС - Боби Боянов (с преференция 111 в листата)

След скандалния запис, станалият известен като Баче Цено бивш кмет на селото Цено Цоловски не се е кандидатирал отново, но Боби и Мартин пак са в листите.

Върховният административен съд касира изборите за общински съветници и в Хасково и имащите право на глас там също гласуват повторно.

Вотът за общински съветници на 29 октомври миналата година спечелиха ГЕРБ с 14 представители, което не стига за мнозинство в 39-членния орган. Следваха ДПС с 9 и "Български гласъ" с 4, а останалите 6 формации получиха по-малко съветници. Кмет на града стана Станислав Дечев от ГЕРБ.

Само ден след местните избори в областния град стана ясно, че почти всяка шеста бюлетина от вота за общински съветници е недействителна.

Резултатите бяха обжалвани от "Ние идваме", "БСП за България, ВМРО-БНД, "Възраждане", "Продължаваме промяната-Демократична България" и "България на регионите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024