Марк Рюте е все по-близо до поста генерален секретар на НАТО Снимка: © Getty Images

Румъния остава единствената страна, която не е застанала зад кандидатурата на бившия нидерландски премиер Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, след като подкрепата си за него обявиха Унгария и Словакия.

57-годишният Рюте е смятан за фаворит да наследи на поста норвежеца Йенс Столтенберг.

Последният вече няколко пъти удължи мандата си, но след 10 години начело на Алианса ще се раздели окончателно с позицията през октомври.

За да бъде избран негов наследник, е необходим консенсус между 32-те държави членки на Северноантлантическия пакт, а досега твърдо против бяха Будапеща и Братислава.

След разговор в кулоарите на неформалната среща на европейските лидери в Брюксел в понеделник обаче унгарският премиер Виктор Орбан е разговарял с Рюте и срещу определени гаранции е заявил, че вече е готов да го подкрепи.

Едната причината за позицията на Унгария досега беше реплика на Рюте от 2021 г. против унгарски закон, с който се ограничава информацията за ЛГБТИ в училищата. Тогава премиерът на Нидерландия заяви, че с подобен закон Будапеща няма място в Европейския съюз и "дългосрочната цел е Унгария да бъде поставена на колене".

В отговор унгарските власти поискаха официално извинение, но според нидерландски медии в Брюксел Орбан и Рюте са изгладили противоречията помежду си без да се налага бившият премиер да поднася извинение.

Унгария обаче имаше още едно условие, за да се съгласи да застане зад кандидатурата на Рюте за НАТО: да получи гаранции, че няма да се налага да предоставя военна помощ на Украйна или да изпраща свои войски в страната.

Това вече обеща Йенс Столтенберг след среща с Орбан миналата седмица в Будапеща.

Рюте от своя страна заяви, че новото нидерландско правителство, в което участва неговата либерална партия, но и крайнодясната формация на Герт Вилдерс, ще продължи с подкрепата си за Украйна.

"По отношение на външната политика новият кабинет ще продължи курса на Европа и НАТО, когато става дума за Украйна. Промяна няма да има," обяви бившият премиер на Нидерландия.

Междувремено Словакия, която първоначално беше на позицията на Румъния - че НАТО се нуждае от ръководител от Централна и Източна Европа, също реши да подкрепи Рюте.

"След окончателно обсъждане с Марк Рюте и консултации със словашкото правителство, мога да кажа че го виждам като генерален секретар на НАТО," каза новият словашки президент Петер Пелегрини.

През април зад кандидатурата на Рюте застана Турция, която заедно с Унгария се противопоставяше на разширяването на НАТО, но в крайна сметка и двете държави промениха позициите си.

Пред това заявка за подкрепа дадоха САЩ, Великобритания, Франция и Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024